ЄС та ОБСЄ засудили ескалацію на Донбасі

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 12.08.2015 11:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25382

ЄС та ОБСЄ закликали обидві сторони конфлікту на сході України до добросовісної реалізації мінських угод, вказавши на зростання кількості атак сепаратистів на позиції українських військ.

У Євросоюзі відзначили, що різке загострення ситуації на Донбасі, пов’язане з атаками проросійських сепаратистів на позиції українських збройних сил, суперечить духу і букві мінських угод. "Мінські угоди повинні бути реалізовані сумлінно, починаючи від повного спостереження за режимом припинення вогню і до реального виведення важких озброєнь", - наголошується в заяві, опублікованій у вівторок, 11 серпня, на сайті Європейської зовнішньополітичної служби.

Як приклади ескалації в документі наводяться нещодавні обстріли сепаратистами Старогнатівки, а також останні інциденти навколо Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ, включно з випадками, коли спостерігачі потрапили під перехресний вогонь в районі Щастя і Широкиного, а також підпал автомобілів СММ ОБСЄ в Донецьку. Ці дії, наголошується в заяві, "ставлять під загрозу ключову роль, яку СММ ОБСЄ грає у спостереженні та контролі за виконанням мінських угод, що є основою для сталого вирішення конфлікту при повному дотриманні незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України".

Нинішня ескалація насильства на сході України викликає тривогу і суперечить духу мінських угод, вважає чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич. У заяві, опублікованій на сайті організації, він нагадав всім сторонам конфлікту про їхню відповідальність за дотримання режиму припинення вогню, а також закликав запобігти подальшим жертвам серед мирного населення.

За словами Дачича, СММ ОБСЄ спостерігає значне зростання кількості випадків порушення режиму припинення вогню в районах на схід і північ від Маріуполя. Крім того, в заяві вказується, що спостерігачі місії були у вівторок, 11 серпня, знову обстріляні на сході України. "Безпека та свобода пересування мають вирішальне значення для виконання місією її мандату. Я ще раз рішуче засуджую будь-які інциденти або дії, які перешкоджають роботі СММ", - заявив глава ОБСЄ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.