Економіка Путіна увійшла в штопор

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 12.08.2015 13:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25384

Поки президент Росії Владімір Путін займається “авантюрою” в Україні, на його “фронті” вдома справи йдуть не так вже й успішно.

Опубліковані на цьому тижні економічні дані показують, що обвал цін на нафту, який почався восени минулого року, таки занурив Росію в повноцінне економічне падіння, пише видання The Wall Street Journal.

Економіка РФ скоротилася на 4,6% у другому кварталі, згідно з даними агентства статистики Москви. Ці попередні дані – найгірший показник для російської економіки за останні шість років. "Якщо аналітики всередині або за межами Кремля здивовані рецесією, так це тому, що вони послідовно переоцінювали переваги слабкого рубля, і недооцінювали наслідки тривалої безгосподарності Путіна. Деякі стверджували, що дешева національна валюта буде стимулювати експорт і заохочувати росіян купувати більше продуктів місцевого виробництва товарів. Але цього не сталося", - вважає видання.

Замість цього недавнє різке зниження промислового виробництва сприяло цьому економічного спаду. Воно тільки посилило ситуацію, де кумівство, корупція, слабке верховенство права і загальна бюрократизація зробили економіку менш стійкою перед обличчям того, що навіть при найкращих обставинах було б серйозним потрясінням.

Західні санкції також боляче вдарили по економіці РФ, ускладнивши завдання Кремля, який намагався тримати курс під контролем. На думку видання, новий спад може і не призведе до повалення Путіна, але точно змусить його визнати наявність такої загрози. Він розігрує "карту націоналізм", проводячи гучну кампанію – боротьбу з санкційними продуктами. Це могло б вплинути на деяких росіян, але також і є політичним ризиком. Тому що санкційні продукти знищуються в той час, коли в загальному ціни на продукти харчування в магазинах зростають. "Безгосподарність Путіна є його найбільшою вразливістю. І з’являється все більше причин не тільки не послаблювати санкції, але і притиснути його сильніше", - резюмує видання.

На підставі указу президента Росії Владіміра Путіна від 31 липня уряд РФ дозволив нищити незаконно ввезені в країну заборонені продукти "будь-яким доступним способом".

6 серпня агентство Reuters повідомило, що плани російського уряду по масовому знищенню забороненої харчової продукції спровокували громадське обурення в країні, де рівень бідності постійно збільшується, а також через історичні спогади про голод, який неодноразово переживала. Згідно з офіційною статистикою Росії, кількість громадян Росії, що живуть за межею бідності (менше ніж 160 доларів в місяць - ред.), досяг 23 мільйонів (зріс на 5% за рік), що складає 16% населення країни. Більше того, через санкцій та зниження цін на нафту у росіян значно знизився рівень життя, в той час як ціни на продукти зросли.

Як повідомлялося, вже в четвер в Росії публічно змішали з землею і закопали в яму 10 тонн сиру. На черзі, повідомили в Росспоживнагляді - спалити санкційні яблука, персики, помідори, м’ясо. Напередодні також в РФ спалили 114 тонн свинини.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.