Ситуація на фронті: російські бойовики поступово поновлюють повномасштабні бойові дії

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 13.08.2015 14:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25388

Ситуація на сході України продовжує погіршуватися: противник перекидає додаткові сили на передову, підтягує і застосовує важку військову техніку.

За даними, які оприлюднив сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента з питань АТО полковник Олександр Мотузяник, вчора було зафіксовано рекордну кількість ворожих обстрілів позицій сил АТО – понад півтори сотні епізодів. Противник 15 разів застосував реактивну артилерію на Донецькому і Маріупольському напрямках. Біля ключових вузлів нашої оборони бойові дії тривають безперервно. Українські війська забезпечені необхідним спорядженням, озброєнням та боєприпасами, тому успішно утримують лінію оборони, і, за необхідності, влучним вогнем у відповідь знешкоджують противника.

Основні події на Донбасі за минулу добу

Луганський напрямок. Противник продовжує дотримуватися тактики ведення «турбуючого» вогню по наших позиціях, намагаючись знайти слабкі місця в нашій обороні. Такі провокації зазвичай здійснюються у вечірні години, і не несуть значної загрози для наших військових.

Вчора ворожі провокації відбулися у Станично-Луганському районі, біля Щастя, на північ від Бахмутської траси, а також біля Золотого і Троїцького. Фактів використання бронетехніки та ствольної артилерії з боку НЗФ на цих рубежах не зафіксовано.

Донецький напрямок. Продовжуються перестрілки та ворожі провокації поблизу Світлодарської дуги. Зокрема, вчора, ще до світанку, українські військові відбили напад ворожої ДРГ, яка рухалася з боку Дебальцевого. На цій ділянці фронту бойовики застосовували лише стрілецьку зброю і гранатомети. Обстановка спокійна і повністю контрольована.

На захід від Світлодарського водосховища ситуація значно гірша. Противник продовжує обстріли передових позицій українських військ, розгортаючи бронетехніку, артилерію та міномети у житлових кварталах Горлівки, зокрема у селищі шахти 6-7, звідки бойовики ведуть прицільний вогонь на північ – у бік Майорська і Зайцевого та на захід – у бік Ленінського та Кірового. У ході нічних обстрілів противника у Дзержинську поранено 2 цивільних та зруйновано 4 будинки.

Противник активізував обстріли українських опорних пунктів, що прикривають лінію фронту від Горлівки до Донецька. Розвідка підтверджує: артилерія НЗФ – 122-мм і 152-мм гаубиці, а також установки «Град» розгорнуті у Ясинуватій, і вчора вони активно обстрілювали прифронтовий район, де перехрещуються залізниці Горлівка – Красноармійськ і Костянтинівка – Донецьк. Також на рубежах від Новгородського до Верхньоторецького відбулася низка дрібних провокацій бойовиків.

В районі Донецька окупанти перейшли до відкритого і систематичного застосування реактивних установок «Град» на ключових ділянках протистояння – в трикутнику Опитне – Водяне – Піски. Бойові дії із застосуванням артилерії і танків не припиняються навіть вдень, а вночі ворожі артобстріли тривають безперервно.

В ході протистояння бойовики знову обстріляли з гаубиць Авдіївку. Нагадуємо, що це місто регулярно страждає від вогню бойовиків. Зокрема, два дні тому ворожі снаряди пошкодили газорозподільний пункт.

Внаслідок цього варварського обстрілу майже 500 сімей залишилися без газу, пошкоджено туберкульозний диспансер та приватні будинки.

В районі Красногорівки і Мар’їнки тривають перестрілки між бойовиками та силами АТО. Застосування важкого озброєння тут ускладнене через щільну житлову забудову. На південь від Донецька противник провів потужний артобстріл сил АТО поблизу с. Новобахмутівка, що також неподалік Мар’їнки. Підкреслюємо: раніше на цій ділянці фронту було тихо.

Тривають інтенсивні бойові дії на Маріупольському напрямку. В трикутнику Докучаєвськ – Комсомольське – Тельманове ворог зосередив значні сили і важку військову техніку – танки, ствольну і реактивну артилерію. Намагаючись помститися за поразку у бою під Старогнатівкою, ворог активно обстрілює саме цей район. Південніше, біля Гранітного, ворог провів 40-хвилинний танковий обстріл по наших укріпленнях.

На південь від Павлопільського водосховища ворог перейшов до тактики обстрілів з великокаліберної артилерії наших укріплень з великої відстані.

НЗФ застосовують як ствольну, так і реактивну артилерію: пізно ввечері українські передові позиції біля Талаківки потрапили під вогонь ворожих «Градів».

Вчора в зоні АТО було зафіксовано 13 польотів ворожих безпілотників.

За минулу добу внаслідок бойових дій 2 українських військовослужбовців загинули, 10 – було поранено.




 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.