Як Брюсель, Берлін і Москва втручаються у внутрішні справи України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 20.08.2015 23:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25418

У Берліні в четвер за зачиненими дверима відбулися неформальні консультації юридичних експертів країн «Нормандської четвірки» за участю представників Венеціанської комісії, яка є дорадчим органом Ради Європи.

Усупереч тому, що МЗС України офіційно заперечує обговорення змісту конституційних змін, Радіо Свобода має документ, котрий підтверджує розгляд саме цих питань під час зустрічі.

У плані зустрічі три розділи. Перший – розгляд особливого статусу Донецької та Луганської областей. Другий – проведення дострокових виборів у цих областях. І третій – обговорення юридичних аспектів конституційних змін щодо Донецької та Луганської областей.

Ініціатором консультацій стала Німеччина, котра наполягає на швидкому виконанні 11-го пункту мінських угод. Україну представляли колишні народні депутати Сергій Головатий і Роман Безсмертний.

Схід України у центрі уваги

Метою консультацій було роз’яснення представникам Росії юридичних аспектів конституційних змін в Україні. Про це повідомило Міністерство закордонних справ України. Йдеться про 11-й пункт мінських угод, який передбачає проведення конституційної реформи в Україні до кінця 2015 року з урахуванням особливостей районів Донецької та Луганської областей. Цей статус має регулюватися окремим законом, що на думку заступника голови Верховної Ради Оксани Сироїд суперечить державним інтересам України. Однак, як Брюcсель, так і країни «Нормандської четвірки» наполягають на його запровадженні, причому ще до кінця року.

Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров заявив напередодні, що російські представники привезуть до Берліна два документи. А саме мінський комплекс заходів і правки до Конституції, які були ухвалені у Верховній Раді, і ті документи, що стосуються проведення місцевих виборів на Донбасі та надання цим територіям особливого статусу. Лавров повідомив, що Росія підготувала документ, який «детально аналізує» виконання Києвом мінських угод і доведе, що саме Україна гальмує мирний процес.

Німеччина занепокоєна новим розвитком подій

Речниця уряду ФРН звернулася до всіх ворогуючих сторін із закликом щодо виконання мінських угод. Метою переговорів у Берліні – є встановлення стабільності у регіоні. Водночас вона висловила занепокоєння новим загостренням ситуації на сході України.

У понеділок, 24 серпня, канцлер Німеччини Анґела Меркель вестиме переговори з президентом Франції Франсуа Олландом, після чого зустрінеться з Петром Порошенком.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.