Поршенко у Брюселі обговорив виконання Мінських угод

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.08.2015 17:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25445

Президент України Петро Порошенко та Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер на зустрічі в Брюселі обговорили розвиток та перспективи Мінського процесу врегулювання ситуації на Донбасі та наголосили на необхідності повного виконання Мінських домовленостей всіма сторонами.

Про це повідомила прес-служба Президента України.

Президент України за підсумками зустрічі наголосив, що для врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях всі сторони Мінського процесу мають здійснювати реальні кроки і виконувати всі зобов’язання, взяті на себе. "Ми впевнені, що мирний процес повинен мати справжній, а не фейковий характер", - наголосив Глава держави.

Президент особливо підкреслив, що Україна зі свого боку дотримується всіх пунктів Мінських угод та працює на їх імплементацією. "Ми забезпечуємо режим припинення вогню, чітку взаємодію з ОБСЄ, ми забезпечуємо відведення важкої техніки і артилерії, політичний процес", - констатував Петро Порошенко.

Конституційний процес також є складовою виконання Україною зобов’язань Мінських угод, зазначив він. Глава держави висловив сподівання, що Парламент підтримає запропоновані ним конституційні зміни щодо децентралізації. "Таким чином Україна завершить виконання політичної складової, і ми будемо чекати обговорення модальності виборчого процесу на Донбасі", - додав Глава держави.

Водночас Президент України акцентував увагу на невиконанні домовленостей Росією. "Виконання Мінських домовленостей з боку Росії не відбувається. Лише за останню добу Україна має втрати серед особового складу - 20 осіб за добу, з яких 7 загиблих внаслідок артилерійського вогню із заборонених Мінськими угодами видів озброєння", - відзначив Президент.

"Запорукою розв’язання чинною ситуації, безумовно, має бути негайне припинення вогню, відведення важкої артилерії, негайне звільнення всіх заручників і негайний доступ спостерігачів ОБСЄ до всіх окупованих територій, включаючи кордон", - заявив Петро Порошенко.

Особливо Президент акцентував на питанні звільнення заручників. "Я наголосив на вимогах до Російської Федерації звільнити всіх заручників, включаючи Надію Савченко і Олега Сенцова, який в умовах жахливого, несправедливого судочинства був засуджений у РФ лише за те, що він українець", - сказав він.

Зважаючи на складний розвиток подій на Донбасі сторони також обговорили консолідацію зусиль задля досягнення миру в Україні. "Ми обговорили певні "червоні лінії", куди включається, у тому числі, й не проведення 18 жовтня і 1 листопада фейкових місцевих виборів на Донбасі. Ми вважаємо, що це становить серйозну небезпеку Мінському процесу і закликаємо російську сторону утриматися від їх проведення", - сказав Глава держави, додавши, що у разі невиконання домовленостей і далі очікує на подальше "запровадження персональних санкцій щодо осіб, відповідальних за порушення незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, у тому числі анексії Криму".

Відповідаючи на запитання журналістів щодо можливої зустрічі у «Нормандському форматі», Президент зазначив, що постійно відбувається активна комунікація в режимі телефонних конференцій і не виключив, що «одна з них може пройти найближчим часом».

"Нам є що проговорити. Безумовно, я буду піднімати питання звільнення Олега Сенцова та інших заручників, питання режиму припинення вогню, жертви серед мирного населення, відведення озброєння та встановлення постійних постів ОБСЄ, які будуть запорукою дотримання виконання зобов’язань", - сказав він.

"Франція і Німеччина діють у відповідності до мандату, наданого Радою Європейського Союзу, і чітко координують свої дії з США, з керівництвом ЄС, щоб забезпечити на перших засіданнях як Тристоронньої контактної групи, так і телефонних розмов у Нормандському форматі ефективне виконання усіх положень Мінської Угоди», - додав Петро Порошенко.

Разом з тим Глава держави наголосив, що "не існує і не буде існувати ніякого Мінську-3", оскільки вже існує весь комплекс Мінських домовленостей. "Вони об’ємні, всеохоплюючі. Єдине, що треба зробити для того, щоб в Україні був мир - їх треба виконувати", - сказав Петро Порошенко.

Президент також повідомив: Україна відтепер постійно порушуватиме питання "або запровадження миротворців на базі рішення РБ ООН для ефективного виконання Мінських домовленостей, або використання спеціальної місії ЄС", яке також буде винесено на обговорення країн ЄС.

Президент подякував за єдність, яку демонструють наші європейські партнери, та зазначив, що позиції і Євросоюзу, і Німеччини, і Франції чітко підтверджують, що "Україна виконує усі зобов’язання, яка вона взяла на себе".

"Важливим сигналом нашої єдності є те, що звідки б не йшли сигнали - з Берліну, Парижу чи Брюсселю, вони свідчать – альтернативи Мінському процесу, який базується на моєму Мирному плані, який схвалений Радою безпеки Організації Об’єднаних Націй, підтриманий Радою Європейського Союзу і всім світом, не існує", - наголосив Глава держави.

Порошенко також подякував Жан-Клоду Юнкеру та Європейській Комісії за повну підтримку українських ініціатив щодо виконання Мінських угод, конституційного процесу. "Та допомога, яку нам надають експерти єврокомісії для нас є надзвичайно важливою. Мені приємно констатувати, що наша комунікація з Президентом ЄК, а головне – наші оцінки щодо розвитку ситуації повністю збігаються", - сказав Президент, зауваживши, що сьогоднішня зустріч мала виключне значення.

Президент Європейської Комісії у свою чергу сказав, що задоволений візитом Президента України. Щодо імплементації Мінських домовленостей Жан-Клод Юнкер наголосив: "Хочу підкреслити, що Мінські угоди треба виконувати. Це стосується в головному Росії, оскільки не виглядає, що російська сторона виконує свої зобов’язання щодо стабілізації ситуації в Україні".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.