Хто чим пишається. У Москві виставили на показ муляж найпотужнішої атомної “Цар-бомби”

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 6.09.2015 22:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25483

В Москві у виставковому центрі з’явилась копія найпотужнішої атомної бомби. “Цар-бомба”, якою погрожував з трибуни ООН ще Микита Хрущов, за словами гіда, “не покликана когось налякати”.

У столиці Росії виставили на огляд точну копію так званої "Цар-бомби" - муляж довжиною вісім метрів та вагою у 25 тонн. Копію найпотужнішої атомної бомби цього тижня уперше представили публіці, повідомляє інформагентство AFP у неділю, 6 вересня.

Символ гонки ядерних озброєнь часів "холодної війни" демонструється у Москві на відзначення 70-річчя російської атомної історії, пише агентство. 30 жовтня 1961-го року, атомна бомба, розроблена радянськими вченими - зокрема майбутнім лауреатом Нобелівської премії миру Андрієм Сахаровим - була детонована над архіпелагом Нова Земля. Вибух потужністю понад 50 мегатонн створив гігантську вогненну кулю, яку було видно за сотні кілометрів.

Роком раніше, у 1960 році, радянський лідер Микита Хрущов попередив Сполучені Штати на Генеральній Асамблеї ООН, що Радянський Союз покаже всім "Кузькіну мать" - термін, який і нині використовується для позначення "Цар-бомби".

"Не покликана налякати"

У травні в НАТО засудили Росію за "брязкання ядерною зброєю", коли Москва оголосила про плани розміщення ядерних ракет в Калінінграді (європейський ексклав Росії між Польщею та Литвою. - Ред.). Як відомо, раніше президент Росії Владімір Путін заявляв, що у період захоплення і анексії Криму був готовим привести ядерні сили у бойову готовність.

Воднева бомба - також відома як AN602 - викликає у військового льотчика у відставці Ніколая Крилова суміш гордості та страху, коли він дивиться на неї у виставковому центрі неподалік Кремля, пише агентство. "Коли я підхожу до неї, мені стає некомфортно від думки про всі руйнування, які вона могла б спричинити", - цитує його слова AFP.

За словами гіда Міхаїла Баясхаланова, це найпотужніша у своєму роді бомба "допомогла країнам прагнути до миру". Він вважає, що бомба на виставці "не покликана когось налякати"


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.