Кремль вимагає повернення $3 млрд. боргу Януковича

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 7.09.2015 19:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25491

Росія відмовляється вести переговори з Україною щодо реструктуризації боргу на $ 3 млрд.

Більш того, погрожує поставити перед Міжнародним валютним фондом питання про "спроможність" програми фінансування України у разі неврегулювання ситуації з цим боргом. "Ми будемо звертатися у відповідні судові органи. Також ми, як учасники Міжнародного валютного фонду, будемо ставити це питання перед міжнародною фінансовою організацією - про спроможність тієї програми, яка сьогодні прийнята МВФ щодо України", - заявив міністр фінансів РФ Антон Силуанов журналістам у понеділок, 7 вересня.

Глава російського мінфіну продовжує наполягати, що "російський" борг України є державним, і що "у разі не врегулювання боргів перед суверенною державою реалізація таких програм (як кредит МВФ) не здійснюється". "щодо суверенних боргів існує особлива процедура врегулювання таких випадків. Ми не будемо вступати в переговори з українським урядом у цій частині і неодноразово заявляли про це", - зазначив Силуанов.

Міністр знову заявив, що РФ, як і раніше чекає від офіційного Києва повернення боргу в повному обсязі у відповідності з графіком. "$ 3 млрд, які ми вклали, ... нам ці гроші дуже потрібні, особливо в нинішніх умовах, коли доступність російських компаній на міжнародні фінансові ринки обмежена", - сказав він.

Раніше МВФ пообіцяв визначити статус українського боргу перед Росією. Про це заявила директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард, приїхавши в Київ 6 вересня, після того, як Київ зміг домовитися з кредиторами про рестрeктуризацію боргу.

У свою чергу президент Петро Порошенко заявив, що успішне завершення переговорів з кредиторами не дозволило допустити дефолту, який очікувала російська сторона, оскільки це дозволяло їй негайно пред’явити свої борги до погашення. "Переговори проведені, дефолту немає і не буде, і Росія до кінця року має визначитися: або вона розумна, чи вона гарна", - сказав Порошенко.

Варто відзначити, що питання про статус російського боргу дійсно важливий, так як правила МВФ забороняють фонду кредитувати країни, що оголосили дефолт за кредитом в офіційному секторі. Однак у червні Лагард заявила, що МВФ буде кредитувати Україну навіть у випадку дефолту у відповідності з політикою кредитування простроченої заборгованості.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.