Меджліс ухвалив рішення заблокувати адмінкордон з Кримом

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 8.09.2015 15:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25494

Меджліс та низка інших організації ухвалили рішення про блокування адміністративного кордону з окупованою територією Автономної Республіки Крим.

Про це повідомили лідер Меджлісу кримсько-татарського народу Рефат Чубаров та лідер кримськотатарського народу, уповноважений президента України у справах кримських татар Мустафа Джемілєв.

«З початку 2015 року з України до Криму поставили товарів на $475 млн. Загалом під час окупації поставили 5777 тонн вантажів... Водночас ми щодня маємо приклади тиску на кримських татар. Є політв’язні... І в той же час український бізнес торгує на крові. Ми вважаємо це неприйнятним ані для держави Україна, ані для бізнесу. Держава не знайшла способу захистити громадян у Криму і одночасно посилює окупантів. Ці товари споживають, зокрема, військові гарнізони», – заявив Чубаров.

За його словами, наразі триває затвердження плану конкретних дій, які ставлять за мету повне блокування постачання товарів і ресурсів до Криму.

«Ми оголошуємо, що найближчим часом відкриємо дату початку акції, тобто дату безпосереднього блокування адміністративного кордону. Ми запрошуємо до взаємодії нардепів вихідців з Криму, є депутатське об’єднання «Крим», запрошуємо громадські та експертні організації», – додав він.

«Ми як кримські татари хочемо, щоб до цієї нашої акції приєдналися всі українські патріоти, які також виходять з думки, що під час агресії та війни Росії проти України ми не можемо далі погоджуватися з такою формою взаємодії з РФ», – зазначив лідер Меджлісу.

Чубаров не зміг назвати конкретну дату початку блокування адмінмежі, однак за його словами «тижня за півтори ми всі маємо бути на кордоні, якщо ця ситуація не вирішиться іншим шляхом».

«Ми значною мірою готові до блокади... ми спроможні самі закрити дороги, але хочемо, щоб це була загальноукраїнська акція. Ми плануємо блокування на початку 20-х чисел (вересня – Ред.), точну дату оголосять на початку тижня», – також зазначив Чубаров

Окрім того, за словами голови Меджлісу, є пропозиції уряду для полегшення умов, в яких проживатимуть громадяни в Криму після початку блокади.

«Зокрема йдеться про хаби та торгові центри на Херсонщині. Ми не беремо це на себе, щоб уникнути обвинувачень у комерційних інтересах», – наголосив Чубаров.

Мустафа Джемілєв додав, що окупантам виставлять конкретні умови щодо зняття блокади, також сьогодні відбудуться консультації з президентом Петром Порошенком із зазначеного приводу.

«Ми виставимо умови... ми хочемо узгодити дії з владою... сьогодні ми обговоримо наші дії з президентом», – заявив Джемілєв.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.