Це не кінець війни, а зміна тактики

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 14.09.2015 15:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25523

У понеділок іноземні ЗМІ з надією пишуть про перемир‘я на сході України, цитують президента щодо конфлікту та розповідають про комфортне життя колишніх бойовиків у Москві.

"Розгорається мир"

Владімір Путін відступає і на сході України "розгорається" мир, пише у понеділок газета Financial Times.

Осінній політичний сезон у країні почався з кровопролиття під час протесту в Києві. Проте наступного дня уперше за багато місяців на сході стихла зброя, а ще через кілька днів радикального лідера сепаратистів усунув кандидат більш поміркований і контрольований Москвою, пише видання.

Хоча бої спалахували в червні і серпні, масштабний наступ бойовиків цього літа не відбувся.

Західні і українські політики дедалі більше вірять у те, що Москва залишила думку про захоплення більшого шматка країни.

"Проте пан Путін не готовий пожертвувати основними політичними цілями на Донбасі чи продемонструвати м‘яку позицію щодо Києва", - пише видання.

Його машина пропаганди витратила місяці, переконуючи російських громадян, що київські лідери, це "фашисти", яких підтримує Захід, і що Москва, незважаючи на санкції, зайняла благородну позицію і протистоїть їм, пишуть автори.

"Дружніх стосунків не буде"

Після 15 місяців конфлікту, з‘явилися сподівання, що на сході України нарешті настало справжнє перемир‘я, проте президент України Петро Порошенко поки що не готовий мріяти про таке, пише Олівер Керрол, після зустрічі з паном Порошенком у Києві.

"Це не кінець війни, а зміна тактики, - Керрол цитує пана Порошенка у статті для Independent. - Ми знаємо, де росіяни і їхні довірені особи і досі ховають зброю, танки і артилерію. На сьогодні було віддано наказ припинити вогонь, але як довго це триватиме?"

Хоча перемир‘я триває уже 2 тижні, ряд пунктів лютневих мінських угод ще не виконано, пише автор. У той самий час Україна проводить власні "червоні лінії" у співпраці з західними партнерами. Одна з вимог - звільнення 11 українських "політичних" в‘язнів, які зараз перебувають у російських тюрмах. Нещодавно кримський режисер Олег Сенцов був засуджений у Росії до 23 років тюрми через "терористичну діяльність". Пан Порошенко зазначив, що єдиний злочин Сенцова, той факт, що він українець і пишається цим.

За даними деяких джерел, пан Путін пом‘якшив свій тон у телефонному спілкуванні з президентом, пише автор. "Проте пан Порошенко поспішив заперечити будь-які чутки щодо значного покращення особистих стосунків між двома лідерами", - пише пан Керрол.

"Дружніх стосунків не буде, доки російська зброя вбиватиме українських військових і мирних жителів, - пан Керрол цитує Пана Порошенка. - Україна виконала кожну крихітну частину мінських угод, а Росія лише розпочала цей процес".

Старе затишне життя

Сепаратистські лідери повертаються з України до затишного життя в Москві, пише Washington Post.

Був час, коли через появу Олександра Бородая і його свити автоматчиків у камуфляжі міг спорожніти цілий ресторан. Та це було в Донецьку, в Україні в 2014 році, де Бородай займав посаду прем‘єр-міністра проросійського сепаратистського уряду, пише видання.

Тепер він повернувся до рідної Москви, і, як він каже, до старих часів роботи у ролі консультанта зі зв‘язків з громадськістю.

"Коли тебе не показують по телевізору, люди починають забувати, який ти маєш вигляд, - каже він. - Дякувати Богу за це. На початку було складно ходити по вулиці"

Це неймовірна трансформація для найвідомішого російського громадянина у війні в Україні, пише видання.

"Бородай не єдиний з російських самопроголошених бойовиків-добровольців, які повернулися. Конфлікт в Україні зайшов у глухий кут і сотні добровольців поїхали назад до Росії. Перші керівники бойовиків, часто російські громадяни, повернулися до зручного і дедалі більш публічного життя в Москві", - пише видання.

"Люди йдуть воювати, виконують свій обов‘язок і потім повертаються до мирного і продуктивного життя, - каже Бородай - Не думаю, що це надто цікаво."


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.