Росія будує військово-повітряну базу в Сирії

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 15.09.2015 13:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25526

США вважають, що Росія розгортає військово-повітряну базу біля сирійського міста Латакія, заявив речник Пентагону Джефф Девіс.

На аеродромі біля портового міста Латакія минулого тижня спостерігався постійний рух людей і техніки, сказав чиновник.

Водночас, за його словами, ознак того, що туди прибули винищувачі чи вертольоти не було.

Міністр закордонних справ Сєргєй Лавров раніше визнав, що Москва направила Сирії військову допомогу для боротьби з угрупованням "Ісламська держава".
Втім, американці побоюються, що посилена російська військова присутність в регіоні зміцнить режим Башара Асада в той час, як він втрачає свої позиції у боротьбі з повстанцями. Все це, на думку Вашингтона, може ускладнити ситуацію із врегулюванням військового конфлікту в Сирії.

Зокрема, в Сполучених Штатах висловлюють тривогу з приводу того, що російські військові ініціативи у Сирії можуть конфліктувати з діями міжнародної коаліції, яка періодично наносить авіаудари по сирійських позиціях угруповання ІД.

Російські танки

"Ми спостерігаємо пересування людей і обладнання, що може свідчити про плани використання бази на південь від Латакії як оперативної військово-повітряної бази передового базування", - сказав представник Пентагону Джефф Девіс.

Як повідомляє агентство Reuters, у понеділок два представники американської влади повідомили про те, що біля авіабази перебувають кілька російських танків. За словами посадовців, наміри Москви щодо розміщення там важких озброєнь поки не зрозумілі.

Також, за словами чиновників, там же перебувають російські артилерійські установки, які, судячи з їх розташування, призначені для захисту російського персоналу на базі.

Раніше Reuters повідомляли, що на цій базі дислоковані 200 російських морських піхотинців, збудовані тимчасові житлові будиночки і мобільна наземна станція управління, а також компоненти протиповітряної оборони.

Злітна смуга

Один із дипломатів, які працюють в близькосхідному регіоні, також на умовах анонімності повідомив журналістам, що на злітній смузі ведуться будівельні роботи.

"Вантажівки приїжджають і виїжджають. Здається, злітна смуга не була призначена для деяких типів літаків, і вони її вдосконалять", - припустив дипломат.
Незалежного підтвердження всіх цих повідомлень немає, а Пентагон відмовився коментувати інформацію агентства, заявивши, що не може обговорювати дані розвідки.

Проте раніше американські офіційні особи вже заявляли про появу в Сирії російських танків і артилерії.

Злітна смуга перебуває в районі, який вважають цитаделлю нинішнього сирійського уряду, який користується підтримкою Москви.

В останні дні Росію все більш наполегливо закликають пояснити, наскільки значним є посилення її військової присутності в регіоні.

У РФ запевняють, що не вживатимуть ніяких додаткових кроків, окрім направлення в Сирію медичних і гуманітарних вантажів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.