Росія готується до тривалого військового протистояння

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 16.09.2015 11:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25531

Інформацію про те, що поблизу кордону з Україною Росія будує військову базу, розраховану на кілька тисяч військовослужбовців, офіційно підтвердив начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко.

За його словами, відповідні дані підтверджені з оперативних джерел та даними розвідки. Як зазначають експерти, замість тимчасових таборів Росія готує на українському кордоні стаціонарні військові бази задля військового тиску на Україну.

Від села Солоті, що у Валуйському районі Білгородської області Росії, до українського кордону по прямій близько 30 км, дорогою – менше 50 км. Звідси близько як до Харківської, так і до Луганської областей. За даними Reuters, військову базу поблизу села Солоті будують з розрахунку на 3,5 тисячі осіб. Вона має бути зведена до травня наступного року. За словами генерал-полковника Віктора Муженка, таке будівництво є ще одним підтвердженням агресивних планів Російської Федерації щодо України.

Раніше про будівництво одразу кількох російських військових баз поблизу українському кордону заявляв перший віце-спікер Андрій Парубій.

«Це не одна база – вона просто найвідоміша. Крім Валуйок готується, фактично відновлюється, база у Богучарі Бєлгородської області в безпосередній близькості до українського кордону… Туди перекидається з Нижнього Новгорода армійський підрозділ. Росія переводить найбоєздатніші підрозділи на кордон з Україною», – зазначив він в інтерв’ю телеканалу «Інтер». За словами першого віце-спікера, ці війська задіяні для тиску та залякування, однак можуть бути використані й для повномасштабного наступу.

Росіяни не вірять в удар з українського боку – експерт

Про те, що Росія зводить поблизу українського кордону не одну, а декілька військових баз, каже й експерт з питань безпеки Центру ім. Разумкова Олексій Мельник.

«Це далеко не остання база, яка там буде побудована. Як ми бачимо, Росія і надалі намагатиметься утримувати досить суттєвий контингент своїх військ поблизу українського кордону. Не думаю, що з цього факту можна робити прямий висновок про загрозу вторгнення. Радше йдеться про те, що Росія має наміри шантажувати можливим вторгненням досить тривалий час», – зазначає експерт.

Російські війська почали зосереджуватися на українському кордоні у березні 2014 року. Однак досі вони знаходилися в тимчасових таборах, а тепер базуватимуться у стаціонарних військових базах. А той факт, що росіяни будують військові бази у безпосередній близькості до українського кордону свідчить про те, що вони не сподіваються на агресію з українського боку.

«Цю обставину слід розглядати також у планах нашого Генерального штабу. На рівні офіційних документів відповідні кроки зроблені – Росію визнано державою-агресором. Тепер це має реалізуватися у відповідних планах розташування та планах застосування військ», – вважає Олексій Мельник.

Міністр оборони України Степан Полторак заявляє, що на Донбасі зосереджено близько 9 тисяч російських військовослужбовців, а ще близько 50 тисяч – на українсько-російському кордоні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.