Росія перекидає військових із Донбасу у Сирію

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 22.09.2015 13:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25555

Близько 200 російських військових, які дислокуються на окупованій бойовиками частині Луганщині, перекинуть до Сирії.

Про відповідне розпорядження повідомили експерти української групи «Інформаційний спротив». Те саме чекає і на кримських військових, які під час анексії переметнулись на бік Росії і зрадили присягу на вірність Україні. Про це розповідає колишній віце-прем’єр уряду Автономної Республіки Крим. Кремль тим часом дуже обтічно коментує свою співпрацю з режимом сирійського президента Башара аль-Асада.

Командування батальйону російських найманців «Дон», що дислокується на Луганщині, отримало наказ відрядити зі свого складу 190 військових на територію Росії. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив координатор групи «Інформаційний спротив», народний депутат України Дмитро Тимчук. За його даними, з Росії цю групу бойовиків відправлять до Сирії.

«У складі цього батальйону на Донбасі залишиться лише управління і підрозділ снайперів», – додає Тимчук.

Радіо Свобода не вдалось упродовж дня зв’язатись із Дмитром Тимчуком, щоб уточнити, чи випадок цього батальйону одиничний.

Про цей батальйон екс-очільник Луганської області Геннадій Москаль говорив, що «Дон» – непідконтрольний збройному угрупованню «ЛНР». І торік у жовтні «Дон» був дуже активним: разом із уже розформованою «Зорею» він інтенсивно обстрілював українських військових, інформувала прес-служба Москаля.

Утім, останнім часом про «Дон» нічого не чути, говорить чинний керівник Луганської цивільно-військової адміністрації Георгій Тука.

«Я не володію детальною інформацією про кількість і назву тих підрозділів,котрі переводять із Луганщини до Сирії. Теж читав у ЗМІ про таке явище, але не можу ні спростувати, ні підтвердити», – каже він.

Перекидати на Сирію будуть російський спецназ, адже він набув досвіду на Донбасі – експерт

Про те, яких саме військових і з якою метою Кремль може перекинути з Луганщини на Сирію, розповів військовий експерт Григорій Перепелиця. За його словами, мова йде про Сили спеціальних операцій Російської Федерації – високомобільну групу, яка має воювати за кордоном. Регламент їм забороняє носити розпізнавальні знаки, які вказують на належність до російських Збройних сил. Тож вирізнити їх серед місцевих бойовиків Донбасу нелегко.

«На цей російський спецназ покладають основну роль у веденні локальних воєн, такого різновиду, як гібридна війна. Але вони є найбільш елітними частинами регулярних Збройних сил Російської Федерації», – каже він.

Ці російські війська були опорою Кремля в процесі анексії Криму і зараз активно беруть участь у боях на Донбасі, говорить експерт. А підсилюють їх танкові та артилерійські підрозділи. Утім, навіть цього не вистачає Росії на «усі театри бойових дій», саме тому ці досвідчені війська доводиться передислоковувати з однієї «гарячої точки» в іншу, каже Перепелиця.

Кримських вояків, які зрадили присязі і перейшли на бік Росії, переводять до Сирії – екс-прем’єр уряду АРК

Окрім «Дону» Кремль пропонує «заблукати» в Сирії і кримським військовослужбовцям, які в період анексії півострова зрадили українській присязі й перейшли на бік Росії. Про це Радіо Свобода розповів Андрій Сенченко, колишній віце-прем’єр уряду Автономної Республіки Крим.

Аби не накликати на свої джерела інформації візит російської ФСБ, Сенченко, за його словами, не називатиме імена тих, хто йому розповідає про подібні виклики в Сирію. Утім, запевняє, що цьому можна вірити: «Я там знаю усіх! І до мене стікається інформація звідусюди», – запевняє він.

За даними Сенченка, сім’ї кримських військових, які перейшли на бік Росії, вже «плачуться» – відправляти рідних воювати в Сирію їм не хочеться. Точну кількість таких «перебіжчиків», яких переправлять з півострова, Сенченко не знає. Проте знає, що «це не поодинокі випадки».

«У мене є інформація з однієї сім’ї в Судаку, де член родини є військовослужбовцем і теж повівся таким незаконним чином. Зрадив Батьківщині, підписав контракт. Його спершу перевели в Бурятію, а тепер відправляють у Сирію», – говорить він.

За словами Андрія Сенченка, російська влада, що захопила керівництво півостровом, має практику переводити українських міліціонерів-зрадників чи колишніх працівників СБУ подалі від Криму – наприклад, на крайню Північ Росії. А от із початком подій у Сирії Кремль знайшов «місію» і військовим.

Сирія як другий фронт Росії

Про те, що Сирія стала для Росії паралельним фронтом, говорять багато свідчень. Зокрема, Кремль розгорнув там свою нову військову базу, це підтвердили і в розвідувально-аналітичній компанії США Stratfor.

Військове керівництво Росії, натомість, неохоче й «розмито» коментує свою роль у конфлікті. Зокрема, переводить стрілки на президента Башара аль-Асада. Дмитро Песков, прес-секретар президента Росії, коментував, що Кремль «готовий розглянути запит Сирії про відправку військ».

Утім, самим російським військовим про це мало що відомо. Зокрема, російське медіа «газета.ru» днями опублікувало розслідування про те, як із порту в Новоросійську перекидають вояків та техніку. Солдати, з якими поспілкувались журналісти, бідкались: думали, що їдуть на Донбас, натомість їх відправляли на Близький Схід. Про умови служби військовим говорили дуже плутано, пише «газета.ru». «Найбільш перспективним» то міняли дату повернення зі служби, то не говорили конкретно, куди відправлять, натякаючи лише на «гарячу країну». Тим, хто відмовились від такого «гарячого відрядження», загрожує ув’язнення.

Тим часом, повстанці в Сирії готуються до війни проти армії Росії, яка підтримує режим президента Асада, інформує Reuters. Повстанці погрожують, що втручання Кремля в цей конфлікт може призвести до «другого Афганістану».

Путін сприяє ескалації в Сирії, аби використовувати цей конфлікт як аргумент у «торгах» із Заходом, вважає військовий експерт Перепелиця.

«Для цього Путін відкрив другий фронт проти США. У Сирії російський спецназ і морська піхота воює не стільки проти ісламістів, скільки проти Америки», – каже він.

На думку експерта, постачання зброї та російських найманців, ескалацію в Сирії та міграційний колапс у Європі Володимир Путін надалі спробує обміняти на «розв’язані руки» на Донбасі та послаблення санкцій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.