Обама і Путін півтори години говорили про Сирію

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 29.09.2015 13:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25581

Президенти США та Росії Барак Обама та Владімір Путін під час роботи Генасамблеї ООН у Нью-Йорку провели у понеділок зустріч, що тривала 90 хвилин і стала першим офіційним контактом сторін за понад рік часу, пишуть світові ЗМІ.

Темою обговорення була ситуація в Сирії, є також повідомлення, що сторони говорили й про Україну, однак міжнародна преса цитує лише висловлювання лідерів (здебільшого Владіміра Путіна – ред.) по сирійському конфлікту.

Путін під час розмови виключив імовірність відправлення російських сухопутних військ до Сирії для боротьби з угрупованням «Ісламська держава», але заявив, що Росія відкрита для приєднання до повітряної кампанії проти бойовиків.

Путін однак сказав, що не відступатиме від своєї позиції (яку не схвалює Вашингтон – ред.), що сили президента Сирії Башара аль-Асада повинні взяти на себе ініціативу в боротьбі проти ісламістів.

«Ми думаємо про те, як додатково допомогти сирійської армії. З точки зору наземних військ – участь Росії поза питанням», – сказав російський президент і додав, що будь-які питання про відставку Асада має вирішувати сирійський народ.

Про приєднання до міжнародної коаліції, яка веде боротьбу з бойовиками з повітря, Путін сказав: «Ми нічого не виключаємо. Але, якщо ми захочемо діяти, то тільки з абсолютною повагою до міжнародних правових норм».

Під час зустрічі Путін і Обама домовилися вивчити політичне вирішення ситуації в Сирії і провести переговори між арміями, щоб уникнути непередбачуваних сутичок, зазначають американські джерела.

Російські ЗМІ пишуть, що одразу після зустрічі президент Росії Владімір Путін заявив, що його переговори з американським колегою Бараком Обамою були «відвертими» і показали, що сторони можуть спільно працювати над загальними проблемами.

Чи була порушена тема окупації Росією Криму і причетності російських сил до бойових дій на сході України поки не повідомляється.

Напередодні українська делегація вийшла із зали під час виступу Владіміра Путіна на Генасамблеї ООН. Водночас сам Путін зайшов до зали після того, як свою промову виголосив американський президент.

У понеділок в рамках 70-ї Генасамблеї ООН почалися загальні дебати світових лідерів. Сьогодні, 29 вересня, очікується виступ президента України Петра Порошенка.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.