У Сирії і США заявляють про удари Росії по сирійських повстанцях, підтримуваних США

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 1.10.2015 22:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25594

Сирійські повстанці, правозахисники й американські політики заявляють, що повітряні удари, які здійснює Росія в Сирії, продовжують цілити не по екстремістському угрупованню «Ісламська держава», а по силах сирійських повстанців, які мають підтримку США.

Зокрема, базована у Великій Британії Сирійська група спостереження за правами людини повідомила, що російські удари у провінції Хама в центрі Сирії уразили місцевості, що перебувають під контролем повстанської групи «Таджаму-ль-Ізза», яку підтримують Сполучені Штати Америки. Ця група стала ціллю російських ударів уже другий день поспіль.

Командир іншої такої повстанської групи «Ліва Сукур аль-Джабаль» («Батальйон «Гірські соколи») Хасан Хадж Алі, який пройшов військове навчання в Центральному розвідувальному управлінні США, теж повідомив, що російські удари були спрямовані проти одного з його таборів у провінції Ідліб.

А у США сенатор Джон МакКейн, який очолює сенатський комітет у справах силових структур, заявив в інтерв’ю телемережі «Сі-Ен-Ен», що перші удари Росії, здійснені в середу, вдарили по новобранцях Вільної сирійської армії – найбільшого військового з’єднання світської сирійської опозиції, яку теж підтримує Вашингтон.

Крім того, російські удари у провінції Ідліб були спрямовані і проти місцевого альянсу «Джайш аль-Фатах» («Військо завоювання») – він об’єднує кілька ісламістських угруповань, які, однак, воюють проти «Ісламської держави».

Росія стверджує, що її бойові літаки завдають у Сирії ударів, що почалися в середу, тільки по позиціях екстремістського угруповання «Ісламська держава» і чітко уникають ударів по населених місцевостях. Тим часом із Сирії надходить дедалі більше інформації, що ці удари спрямовані не проти «Ісламської держави», а проти інших супротивників режиму президента Сирії Башара аль-Асада, а також по підконтрольних їм містах, де гине цивільне населення, зокрема, жінки й діти.

Росія заперечує інформацію про загибель цивільних унаслідок її ударів. Москва заявляє, що метою її вторгнення в Сирії є боротьба з «Ісламською державою», та при цьому не приховує, що діє саме на порятунок режиму Асада – який називає «терористами» всіх своїх супротивників: і радикальних ісламістів, і сили поміркованої політичної опозиції, що мають підтримку Заходу й арабського світу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.