Вчені відповіли на запитання, що було раніше - курка або яйце

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 26.05.2006 20:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=256

Як заявляє група дослідників з Великобританії, яка складається з генетика, філософа і фермера, відповідь на питання, що було спочатку - курка чи яйце, нарешті знайдено. Учені стверджують, що спочатку було яйце.

Дослідники стверджують, що спочатку було яйце

Пояснення ґрунтується на тому, що генетичний матеріал не змінюється протягом життя тварини. Тому перший птах, що у доісторичні часи розвився в те, що ми називаємо куркою, повинна була спочатку існувати як ембріон у яйці, повідомляє CNN.

Професор Джон Брукфілд (John Brookfield), фахівець з еволюційної генетики з Університету Ноттінгема (University of Nottingham) зазначає, що організм у яєчній шкарлупі повинен був мати ту ж саму ДНК, що і курка, у яку він розвився. "Тому першою істотою, що ми могли б недвозначно назвати представником даного біологічного виду, було яйце, - додав він. - Таким чином, я прийшов до висновку, що спочатку було яйце".

Аналогічний висновок зробили його колеги з "яйцезнавства" - професор Девід Папінео з Лондонського королівського коледжу (David Papineau, of King's College London), і фермер Чарльз Борнс (Charles Bourns), що займається розведенням домашніх птахів.

Професор Папінео, який спеціалізується на філософії науки, погодився, що перша курка вилупилася з яйця, і це доводить, що перед курками були яйця. Він сказав, що люди помиляються, коли стверджують, начебто яйце виду, який мутував визначається за "некурячими" батьками птаха. "Я стверджував би, що це - яйце курчати, якщо усередині нього утримувалося курча, - сказав він. - Якщо кенгуру знесла яйце, з якого вилупився страус, то, звичайно, це буде страусове яйце, а не яйце кенгуру".

У свою чергу Голова торговельної асоціації "Британське курча" (Great British Chicken) Чарльз Борнс заявив, що він також знаходиться в "прояйцевому" таборі. За його словами, "яйця вже були, перш ніж з"явилася перша курка. Звичайно, вони, можливо, не були тими курячими яйцями, які ми бачимо сьогодні, але вони були яйцями".

Дебати, що допомогли вирішити це питання, організувала компанія Disney для просування випуску фільму "Курча Ципа" (Chicken Little) на DVD.

Таким чином, питання, над яким думали тривалий час дослідники і філософи, можна вважати вирішеним. На інші найважливіші питання світобудови спробував відповісти у свій час журнал New Scientist, повідомляє Newsru.com.

Автори видання дали відповіді на 10 найпопулярніших питань, які цікавлять багатьох людей, але нерозв"язаних у звичайних умовах. Серед них, наприклад, були такі: " Чи відчуває людина біль, коли йому відрубують голову?", "Наскільки товстим людині потрібно стати, щоб бути куленепробивним?", "Чому природа не винайшла колесо?" і так далі.

Незважаючи на пророблену вченими роботу, безліч вічних питань усе ще залишаються без відповідей. Багато з них турбують людей із самого дитинства, але в дорослому житті так і не залишається часу на те, щоб довідатися, як засовують джем у карамельки, що відбувається з банкою тушонки в ніч закінчення терміну придатності, чому усі мами, що годують з ложечки дитину, завжди відкривають рот, як засовують кораблики в подарункові пляшки, чому кішка виживає, упавши з величезної висоти, як довго можна жити, харчуючись тільки пивом, а також чому синці такого різного кольору.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.