Нова «фішка» спецслужб: у Москві створили “Союз добровольців Донбасу”

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 11.10.2015 12:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25632

У Москві в суботу пройшов перший з’їзд “Союзу добровольців Донбасу” - організації росіян, які воювали на сході України. Очолив цей союз російський політтехнолог і колишній прем’єр самопроголошеної “ДНР” Алєксандр Бородай.

“Добровольців Донбасу” очолили Алєксандр Бородай (у центрі) та Андрєй Пінчук (ліворуч)

На з’їзд "Союзу добровольців Донбасу" (СДД) в Музеї Великої вітчизняної війни на Поклонній горі зібралися близько 600 делегатів. Як пояснив російській службі Бі-бі-сі Алєксандр Бородай, це в основному - польові командири, і за кожним з них - в середньому кілька десятків людей, які пройшли війну в самопроголошених "ДНР-ЛНР". Раніше Бородай говорив, що чисельність тих росіян, які пройшли Донбас, становить 30-50 тисяч людей.

"Ми повинні координуватися...ми повинні бути готові знову, якщо буде треба, захистити нашу батьківщину. А наша батьківщина - там, де живуть російські люди",- говорив делегатам з’їзду Бородай. На його думку, "ветеранами" людей, що пройшли війну на Донбасі називати поки недоречно, бо війна ще не закінчилася.

Втім, головними цілями СДД, як розповів на з’їзді виконавчий директор нового союзу, колишній так званий міністр держбезпеки "ДНР" Андрєй Пінчук, є захист та представництво інтересів ветеранів війни в Україні, їх соціальна реабілітація і матеріальна допомога.

Крім того, СДД, за словами Бородая і Пінчука, має намір добиватися законодавчого закріплення статусу "добровольця, що воював за межами Росії".

Без "критичних криків"

Російською політикою СДД принципово займатися не збирається: його членам заборонено виступати з політичними заявами, представляючись членами "Союзу добровольців Донбасу".

Крім того, в документах СДД особливо підкреслять заборону на критику керівництва самопроголошених "ДНР-ЛНР".

"В умовах війни будь-яка діяльність проти обраного народом Донбасу керівництва народних республік є неприпустимою. Оскаженіле критиканство в результаті не призводить до якихось позитивних наслідків, а лише ллє воду на млин ворогів Росії і Донбасу...Тому Союз всіляко підтримує керівництво народних республік", - прочитав Андрєй Пінчук програмні принципи "Союзу добровольців Донбасу".

"Влада, чесно кажучи, молода, є деякі проблеми у цієї влади, але, тим не менш, вона потребує підтримки. Всі критичні крики з цього приводу, вони не дуже конструктивні, оскільки досі йде боротьба проти спільного ворога, незважаючи на всі перемир’я, незважаючи на все інше", - сказав Алєксандр Бородай в розмові з Бі-бі-сі.

Був на з’їзді бойовик на прізвисько Моторола, який розповідав, що сам “розстріляв 15 полонених” українських військових

В очікуванні "прихильного інтересу"

Алєксандр Бородай говорить, що ідея створення "Союзу добровольців Донбасу" належить йому з групою однодумців.

"Ніякої спеціальної підтримки російської влади ми не маємо, але розраховуємо на те, що до нас буде проявлено, скажімо так, прихильний інтерес", - пояснив Бородай Російській службі Бі-бі-сі.

Після закінчення першої, публічної частини з’їзду Андрєй Пінчук урочисто роздавав перші посвідчення членів СДД. Їх отримали багато польових командирів, зокрема, відомі нацрадикали (деякі вважають їх російськими нацистами), командири групи "Русич" Алєксєй Мільчаков і Ян Пєтровський, а також командир батальйону "Спарта" Арсєній "Моторола"- Павлов.

У вересні в інтернеті з’явився відеоролик, на якому Моторола нібито стріляє по невидимій цілі в Сирії. На питання, чи дійсно він був у Сирії, Арсеній Павлов навідріз відмовився відповідати - як і на будь-які інші питання російської служби Бі-бі-сі.

Після перерви з’їзд Союзу добровольців Донбасу продовжився ввечері суботи в закритому режимі - без присутності преси.

"З урахуванням інтересу іноземних організацій, спецслужб, інших ворожих до справи захисту Донбасу сил і у зв’язку з діяльністю, яка відбувається щодо цього, інформація про членів Союзу повинна зберігатися у суворій таємниці", - йдеться в програмних документах СДД, вже офіційно зареєстрованого російським Мін’юстом в статусі громадської організації.

Українська влада і країни Заходу неодноразово звинувачували Росію у наданні військової допомоги збройним прихильникам самопроголошених республік на сході України і в прямій військовій участі у конфлікті на Донбасі.

Москва відкидає ці звинувачення і заявляє, що російські громадяни, які воювали на стороні "ДНР-ЛНР", є виключно добровольцями.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.