Прем’єр Яценюк впевнений, що уряд виграє судові справи проти Росії

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 15.10.2015 13:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25658

Є два базових судових спори – в Європейському суді з прав людини, є кілька комерційних спорів проти Російської Федерації, сказав прем’єр.

Україна готова до будь-яких юридичних війн з Російською Федерацією, і готова судитися з Росією у всіх комерційних та арбітражних судах по всіх взаємних претензіях, включаючи газові питання, заявив у ході брифінгу прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Україна готова до судових спорів з Росією. Є два базових судових спори – в Європейському суді з прав людини, є кілька комерційних спорів проти Російської Федерації. Ми готові, зокрема, до юридичної війні з Росією», - сказав прем’єр.

Він нагадав, що шанс вирішити питання російського боргу в обсязі 3 млрд дол., виплата якого була запланована на грудень поточного року, залишається. «Вкотре хочемо нагадати, що у них (росіян - УНІАН) є шанс прийняти пропозицію стати частиною клубу кредиторів, і поступово отримати повернення свого боргу на тих умовах, на яких всі інші кредитори можуть отримати частину боргу», - сказав Яценюк.

Водночас він наголосив, що Україна продовжить відстоювати свої інтереси. «Нам весь час говорять про те, що Україна оголосить дефолт. А ми не тільки не оголосили дефолт, ми реструктуризували борг, ми списали частину боргу і посилили фінансову стабільність банківського сектора, - сказав Яценюк. - А що стосується юридичних питань з Росією, то є два питання в Європейському суді, які стосуються анексії Криму і російської інтервенції в Донецьк і Луганськ. І перший позов мав суму збитків понад 1 трлн (грн – УНІАН). Але оскільки інтервенція триває, фінальна сума збитків з’явиться на фінальній стадії розгляду справи. Наші компанії судитимуть Росію у всіх судах – комерційних та арбітражних. Для цього найнято юристів, і процес іде. Окремо йде процес спору з Росією проти «Газпрому» – як за контрактом купівлі-продажу газу, так і з транзиту».

У Кремлі здивовані планами України зажадати від Росії не менше $1 трлн за анексований Крим і інтервенцію в Донбасі, передає ТАСС.

"Крим - це територія Росії. Донбас - це територія України. Причому тут 1 трильйон? Не ясно", - заявив прес-секретар президента Росії Дмітрій Пєсков.

"Що стосується державного боргу України, то тут в позиції російської сторони нічого не змінювалося", - додав Пєсков.

На думку Москви, дебітору вигідніше заплатити Російській Федерації прямо зараз, оскільки дефолт за цими зобов’язаннями буде коштувати йому набагато дорожче: доведеться оплатити не тільки судові витрати, але і штрафні відсотки за прострочення платежів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.