Україна і Польща об’єднають газогони до 2020 р.

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 19.10.2015 15:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25670

Польський та український оператори газотранспортних систем GAZ-SYSTEM та ПАТ “Укртрансгаз” завершили техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) інтеграції газотранспортних систем обох країн/

Про це повідомляє прес-служба "Укртрансгазу".

"Сторони очікують що проект буде закінчено до 2020 року", - наголошується в повідомленні. Відповідно до підписаної між GAZ-SYSTEM та ПАТ "Укртрансгаз" у грудні 2014 "Угоди про правила взаємодії", ТЕО буде використовуватись як базис для прийняття подальших рішень з розвитку транскордонних можливостей транспортування газу між Україною та Польщею.

Запланований газовий інтерконектор Польща-Україна включатиме будівництво магістрального газопроводу Германовичі – польсько-український кордон, загальною довжиною приблизно 1,5 км по території Польщі та Більче-Волиця – українсько-польський кордон приблизною довжиною 110 км по території України.

Окрім того, на території Республіки Польща буде збудовано компресорну станцію Страхоцина, вимірювальну станцію і відрізки газопроводу: Германовичі- Страхоцина, Страхоцина- Погорська Воля, Погорська Воля- Творзен та Творов – Творзен. Основна мета поєднання польської та української газотранспортних систем – забезпечення можливості збільшення обсягів імпорту газу в Україну з Європи через Республіку Польща, а також забезпечення можливості зберігання європейського газу в підземних сховищах газу України. Газотранспортні системи мають бути модернізовані, як визначено в техніко-економічному обґрунтуванні, для збільшення пропускної здатності з Польщі до України до 21,9 млн. кубометри газу на день (приблизно 8 млрд. кубометрів на рік), а також для збільшення можливості транспортування газу з України до Польщі приблизно 19,2 млн. кубометрів на день ( приблизно 7 млрд. кубометрів на рік).

"Підвищення пропускної здатності на полько-українському кордоні створить транспортний коридор, що сприятиме інтеграції ринків природного газу Польщі, України, Чехії, Словакії, Угорщини, Румунії, Молдови та підвищенню взаємодії між членами ЄС та країнами Енергетичного Співтовариства", - йдеться в повідомлені.

Інтеграція польської та української газотранспортних систем - це частина Північно-південного газового коридору, що поєднає LNG-термінал у Свиноустьце з країнами Центральної та Західної Європи через окремі країни та транскордонні системи. Метою є створення гнучкої інфраструктури постачання газу у країнах, які єднають Західну, Центральну та Східну Європу, Прибалтику.

GAZ-SYSTEM S.A. почала надавати послуги з газопостачання в Україну через Германовичі з листопада 2012 року. Такі послуги надаються на переривчастій основі, тобто газопостачання може бути зупинено або зменшено в залежності від фактичних обсягів транспортування у польській або українській системах. Наразі, максимальна технічна пропускна здатність постачання газу з Республіки Польща до України, за сприятливих технічних умов у обох країнах, складає 1,5 млрд куб. метрів на рік.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.