Президент Ющенко провів нараду із силовиками. Про непокору Указу - не йшлося

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 10.04.2007 17:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2570

На початку зустрічі Президент звернув особливу увагу присутніх на необхідність інформування – за їх наявності – про факти тиску з будь-якої сторони на Конституційний Суд та ЦВК.

У розмові взяли участь Генеральний прокурор Олександр Медведько, міністр оборони Анатолій Гриценко, міністр внутрішніх справ Василь Цушко, в. о. Голови СБУ Валентин Наливайченко, голова Держприкордонслужби Микола Литвин, начальник Генштабу – головнокомандувач ЗСУ Сергій Кириченко, начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ МВС Олександр Кіхтенко, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Олександр Галака, голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж, начальник Управління державної охорони Петро Плюта. Також на зустрічі були присутні Секретар РНБО Віталій Гайдук, Глава Секретаріату Президента Віктор Балога та керівник Головної служби з питань діяльності правоохоронних органів Валерій Гелетей.

На початку зустрічі Президент звернув особливу увагу присутніх на необхідність інформування – за їх наявності – про факти тиску з будь-якої сторони на Конституційний Суд та ЦВК.

У існуючій політичній ситуації завдання силовиків залишається незмінним – вони повинні чітко демонструвати суспільству, що закон у державі стоїть понад усе, наголосив Президент, повідомляє прес-служба.

Йдеться, перш за все, про категоричне невтручання усіх зазначених структур у політичні процеси. Подолання політичної кризи в країні є завданням політичних сил, яке вони мають реалізовувати виключно політичними методами, наголосив В. Ющенко. «Це головне в ситуації, і я хотів би, щоб навколо цієї доктрини трималася ваша робота», – сказав він.

«Ви перебуваєте поза політикою. Ваш обов’язок – гарантувати безпеку всім громадянам України», – звернувся Глава держави до силовиків.

«Я закликав і закликаю політичні сили не використовувати людей, вулиці, майдани для розв'язання ситуації», – наголосив Президент. Він також звернув увагу на необхідність дотримання усіма сторонами політичної культури.

Звертаючись до присутніх, Президент сказав: «Я ще раз хотів би звернути увагу, що ваша місія виключно миротворча, аполітична. Ви повинні демонструвати суспільству, що за будь-яких обставин здатні утримати громадський порядок і громадський спокій». Він наголосив, що присутність працівників МВС на вулицях має бути адекватною кількості мітингувальників, а демонстрації сили неприпустимі.

Глава держави, крім того, попросив Генерального прокурора вивчити та дати адекватну оцінку ряду судових рішень, прийнятих останнім часом. Йдеться зокрема про ухвалу Феодосійського райсуду Криму від 6 квітня, яка забороняла уряду, центральним та місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, ЦВК, політичним партіям і блокам політичних партій, будь-яким юридичним та фізичним особам чинити дії, здійснювати заходи та приймати рішення на виконання Указу Президента від 2 квітня. 7 квітня той самий суд скасував своє рішення.

Вочевидь, у подібних випадках мають місце «політичні інтриги», сказав Президент, а суди явно вийшли за межі своєї компетенції, перебираючи на себе повноваження Конституційного Суду. Глава держави також поцікавився ходом розслідування інциденту, що стався в Печерському суді Києва 5 квітня.

Як повідомив після зустрічі В. Гелетей, керівники силових структур доповіли Главі держави про стан справ у своїх відомствах, зокрема, під час Великодніх свят. Такі доповіді, на вимогу Президента, будуть регулярними.

За словами міністра внутрішніх справ, Президент ще раз висловив свою вимогу, що правоохоронці повинні забезпечити нейтральне ставлення до всіх політичних сил і не втручатися в кризу. «Я підтверджую, що міліція вестиме себе саме так. І з боку міліції не буде жодних дій, які б виходили за норми Конституції і Закону», – сказав В. Цушко.

Як відзначив міністр оборони, ситуація в країні перебуває під надійним контролем Президента, Уряду і тієї частини парламенту, «яка хоче мати реальне уявлення про те, що відбувається, і не хоче влаштовувати жодних провокацій» .За словами А. Гриценка, нині злагоджено працюють два формати моніторингу всіх процесів, що відбуваються у силових структурах.

З боку Президента – це оперативна група, яку очолює Секретар РНБО В. Гайдук. З боку Уряду аналогічну групу очолює віце-прем’єр-міністр Володимир Радченко. «На щоденній основі ці посадові особи знають усе, що відбувається в усіх силових структурах, включаючи Збройні сили», – наголосив міністр.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.