Більшість європейців вважає, що конфлікт на Донбасі інспірований Росією

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 4.11.2015 15:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25747

Більшість мешканців восьми країн Євросоюзу (60%) повністю або частково погодились, що в Україні відбувається збройний конфлікт, інспірований Росією.

Про це свідчать результати дослідження на тему «Як бачать у ЄС війну на Сході України», проведеного компанією TNS на замовлення Інституту світової політики у Німеччині, Швеції, Польщі, Італії, Іспанії, Франції, Великобританії та Нідерландах.

Дослідники попросили респондентів вказати за шкалою від 1 до 4, наскільки вони погоджуються із кожним з таких тверджень щодо конфлікту на Донбасі: Війна з Росією; громадянська війна; збройний конфлікт, інспірований Росією; збройний конфлікт, інспірований заходом; війна між Росією та США/Заходом; антитерористична операція (ATO).

Найбільше твердження, що збройний конфлікт інспірований Москвою, підтримують поляки (75%), найменше — французи (46%) та британці (49%).

54% опитаних згодні вважати протистояння війною із Росією, але і майже стільки ж (53%) схильні до думки, що це громадянська війна (це переважно німці та італійці — у цих країнах так вважають 61% та 59% відповідно).

Найменше громадяни ЄС погоджуються із тим, що конфлікт на Сході України був інспірований Заходом — кожен четвертий обрав цей варіант.

Прикрим фактом є те, що п’ята частина опитаних нічого не знають про події на Сході України і, відповідно, не змогли дати відповідь на поставлені запитання. Найбільш впевненими виявились поляки — серед них найменший відсоток тих, хто не визначився щодо твердження, яке розглядалось (від 6 до 15%, залежно від твердження). Найбільше невпевнених виявилось серед британців — від 31 до 43% не знали, як оцінити більшість тверджень.

Загалом в опитуванні взяло участь 7136 осіб віком від 14 до 64 років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.