Президент незадоволений станом корупції. І написав Генеральному Медведьку листа

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 11.04.2007 15:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2578

Президент України Віктор Ющенко вимагає невідкладно вжити рішучих заходів для забезпечення ефективного нагляду за виконанням антикорупційного законодавства в державі.

Листа відповідного змісту Президент направив до Генерального прокурора України О. Медведька, повідомляє прес-служба гаранта.

В. Ющенко наголошує, що аналіз ситуації з питань протидії корупції в державі свідчить про вкрай незадовільне виконання вимог антикорупційного законодавства. І певною мірою, за словами Президента України, це обумовлено тим, що прокуратура не забезпечила ефективного нагляду за виконанням вимог Закону України «Про боротьбу з корупцією» і в першу чергу за органами, на які покладено обов'язки щодо запобігання та боротьби з нею.

При цьому Глава держави підкреслює, що показники проведеної роботи в основному формуються за рахунок виявлення дріб'язкових правопорушень, вчинених державними службовцями та посадовими особами органів місцевого самоврядування найнижчих рангів, гонитву за якими нерідко стимулюють керівники правоохоронних відомств. «На жаль, такі факти набули значного поширення та дискредитують діяльність правоохоронних органів», – йдеться в листі.

Віктор Ющенко також наголошує, що показовим є те, що минулого року за результатами судового розгляду провадження закрито у кожній п'ятій справі, а в Кіровоградській, Сумській, Закарпатській областях та м. Києві – від 30 до 42%.

«Останнім часом укорінилася стійка тенденція, коли абсолютна більшість осіб, притягнутих до відповідальності за корупційні дії, всупереч вимогам закону, продовжують обіймати посади та виконувати функції держави. Це створює передумови до вчинення ними повторних (упродовж року) корупційних діянь. До цього призводить бездіяльність органів прокуратури», – підкреслює Президент.

Глава держави вважає малоефективною діяльність щодо забезпечення відшкодування збитків, заподіяних корупційними діями. Зокрема, упродовж останніх двох років така робота взагалі не проводилася прокурорами Донецької, Івано-Франківської, Київської, Херсонської, Хмельницької та Черкаської областей, а за ініціативи прокуратур Дніпропетровської, Запорізької, Сумської областей відшкодовано лише від 300 до 450 гривень.

Через відсутність дієвого нагляду прокурори Автономної Республіки Крим, Вінницької, Дніпропетровської, Запорізької, Черкаської та інших областей, міст Києва і Севастополя в 2005-2006 роках взагалі не ініціювали питання про скасування неправомірних нормативних актів і рішень, прийнятих унаслідок корупційних дій.

«Бездіяльність правоохоронних органів у протидії корупції та відсутність належного прокурорського нагляду за додержанням антикорупційного законодавства в державі призводить до невпинного зростання її обсягів, загроз національній безпеці та стабільності демократичних інститутів», – підкреслює В. Ющенко.

Про результати вжитих заходів Президент просить інформувати його особисто.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.