Все просто: антидискримінаційна норма в трудовому законодавстві України страхує ЄС від мігрантів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 11.11.2015 20:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25784

Європейський союз вимагає деталізувати у трудовому законодавстві заборону на дискримінацію громадян за різними ознаками, в тому числі і за сексуальною орієнтацією, щоб убезпезпечити себе від мігрантів.

Про це в ефірі Радіо Свобода пояснив народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Володимир Ар’єв.

«Так, у нас заборонена будь-яка дискримінація, але деталізація потрібна абсолютно для практичної речі. За законами деяких країн ЄС притулок може надаватися автоматично, якщо прохач притулку приїхав з країни, де відповідна норма не зазначена в законодавстві. Людина може казати, що в Україні його переслідують через сексуальну орієнтацію, але перевірити неможливо. В українському законодавстві такої норми не існує, тому розслідування не проводиться. Таким чином, людина може обманним шляхом отримати притулок у ЄС», – зазначив Ар’єв.

За його словами, завтра парламент знову спробує проголосувати за цю норму.

Сьогодні у Раді зареєстрували ще один законопроект №3442-1 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо вдосконалення законодавства щодо запобігання та протидії дискримінації з правом Європейського Союзу).

Також, як свідчить постанова про внесення змін до порядку денного третьої сесії Ради, депутати знову розглянуть антидискримінаційну поправку (законопроект № 3442), яку не змогли ухвалити 10 листопада.

10 листопада Верховна Рада не змогла внести «антидискримінаційну» норму до чинного Кодексу законів про працю України. Для ухвалення законопроекту № 3442 не вистачило голосів, з ухвалення за основу і в цілому проголосували 207 депутатів. Цей документ забороняє будь-яку дискримінацію у сфері праці, зокрема порушення «принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, ґендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального та іноземного походження, віку, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, сімейних обов’язків, місця проживання, участі у страйку».

5 листопада Рада в першому читанні ухвалила новий Трудовий кодекс, проте тоді депутати не внесли до тексту законопроекту норму, яка б протидіяла дискримінації на роботі.

Депутати ухвалили 9 законопроектів з так званого «безвізового пакету», необхідних для лібералізації візового режиму з Європейським союзом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.