Росія хоче забрати Крим

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 29.05.2006 12:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=258

Державна Дума Російської Федерації має намір надіслати запит уряду РФ щодо надання інформації про заходи щодо повернення АРК Крим до складу Росії.

В 2007 р. закінчується двосторонній договір з Україною про визнання її Росією в існуючих межах

Відповідне протокольне доручення думським комітетам у міжнародних справах і у справах СНД підтримали сьогодні депутати Держдуми. У дорученні наголошується, що в 2007 р. закінчується двосторонній договір з Україною про визнання її Росією в існуючих межах. В зв’язку з цим, зазначають депутати, до 30 листопада 2006 р. необхідно заявити про непродовження даного договору і повернення Криму до складу РФ відповідно до Кучук-Кайнарджійського договору від 1774 р.

Нагадаємо, що згідно умовам цього договору між Російською і Османом імперіями, Крим був визнаний "вільним і абсолютно незалежним від всякої сторонньої влади". До Росії відходили ділянки Азовського побережжя, а також фортеці Керч і Ені-калі, територія між Дніпром і Бугом. Що стосується двостороннього договору з Росією, то його перегляд може вилитися для самої ж Росії в ряд великих міжнародних неприємностей, в т.ч. - виключенням з Великої вісімки, стверджують експерти.

19 лютого 1954 р. Крим рішенням президії Верховної Ради СРСР був переданий до складу України. Історики вважають, що це рішення було продиктоване не фантазіями першого секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова, а неможливістю відродження півострова після виселення кримських татар. Після їх депортації на півострові залишилися 400 тис. населення, чого було украй мало для стабілізації економічної і соціальної обстановки в Криму. Крім того, рішення про передачу Криму було підтримане одноголосно всім складом президії ВР СРСР.

Найбільш складний нюанс з Севастополем, який за часів СРСР залишався містом з особливим статусом, який зберіг згідно Конституції України 1996 р., як адміністративна одиниця, разом з Києвом.

Ініціативи щодо повернення Криму до складу Росії неодноразово з’являлися у російських політиків, а також екстремістськими кримськими громадськими організаціями. Так, 19 квітня 2005 р. депутат Держдуми РФ Дмитро Рогозін заявив про незаконність передачі Севастополя Україні, а також натякнув на можливість перегляду ухвали президії ВС СРСР від 19 лютого 1954 р. Після цього Д.Рогозін був оголошений в Україні персоною нон-грата. Його колега із Держдуми Віктор Алксніс також неодноразово заявляв, що передача Криму Україні - незаконна. Лідер СПУ Олександр Мороз, коментуючи заяви російських політиків, заявив: "Якщо якийсь дурень щось висловився на цю тему, це його проблеми".

А на думку Ігоря Осташа, який під час IV скликання ВР займав пост віце-президента Парламентської асамблеї Організації щодо співпраці і безпеки в Європі, заяви російських політиків варто розглядати в контексті інших ситуацій. "Це те ж саме, якби який-небудь депутат Верховної Ради сказав, що Росія прагне вступити у Велику вісімку і зробить все для цього, а оскільки в цій організації присутні США, Японія, то Україна повинна поставити питання Зеленого Клину, Курильських островів, Краснодарського краю, Кубані - тих російських територій, на яких проживають етнічні українці. Адже ми теж не домовлялися, що Росія вступить у Велику вісімку і разом з США намагатиметься моделювати світовий розвиток", - зазначив він.

А депутат Держдуми РФ Олександр Лебедєв заявив, що він вважає наміри своїх колег повернути Крим до складу Росії не більш, ніж PR.

Варто також нагадати, що заява України і Грузії про намір вийти з складу СНД викликала у російського політикуму слабо прихований гнів. "Ні забороняти, ні обурюватися ми не збираємося, але при цьому просто прагматично розуміємо, які наслідки будуть для цих країн, для громадян цих країн", - заявив спікер Ради Федерації Сергій Миронов, натякаючи на різноманітні санкції проти України і Грузії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.