Росія хоче порозуміння із Заходом ціною українських інтересів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 16.11.2015 14:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25807

Росія робить Заходу пропозицію переглянути пріоритети та об’єднати свої зусилля для боротьби проти тероризму. Однак умовою такого порозуміння в Москві називають поступки з боку ЄС та США в українському питанні.

За таких умов українська дипломатія повинна бути готовою до нових реалій і, зокрема, до того, що зміни в європейській політиці можуть створити додаткові труднощі для отримання Україною безвізового режиму з ЄС.

Теракти в Парижі не повинні призвести до виправдання російської агресії проти України.

«На саміті «Великої двадцятки» президент Єврокомісії і президент Європейської ради – дві ключові особи Євросоюзу – чітко заявили: поки не буде виконано всі без виключення положення мінських домовленостей, санкції ЄС не зніматиме й підтримку України не зменшить», – наголошує президент Петро Порошенко.

Безвізовий режим – за процедурою

З огляду на теракти в Парижі, посилення заходів безпеки як на кордонах ЄС, так і всередині шенгенської зони може стати новим випробуванням для отримання Україною безвізового режиму. Проте надання безвізового режиму насамперед залежить від виконання Україною відповідних вимог.

«Думаю, коли ЄС ухвалюватиме відповідне рішення, то зважатиме не на французькі події, а на те – чи готова Україна, чи дійсно всі вимоги вона виконала», – припускає член парламентського комітету з питань європейської інтеграції, депутат від фракції БПП Єгор Фірсов.

Нові виклики європейській безпеці ускладнюють отримання безвізового режиму, але не роблять його абсолютно неможливим.

«Україні треба переконати європейців, що українці і отримання ними безвізового режиму не становлять небезпеки для ЄС. Не думаю, що додаткові вимоги висуватимуть, адже європейці живуть за принципом, що демократія – це процедура», – зазначає політичний експерт Євген Магда.

Спільній боротьбі проти терористів заважає київська хунта – російський політолог

Екс-президент Франції Ніколя Саркозі заявив про необхідність більш тісних стосунків з Росією задля спільної боротьби проти терористів з «Ісламської держави».

У російському МЗС також розраховують, що держави члени НАТО переглянуть пріоритети після атаки терористів у Франції. Причому російський політолог, колишній депутат Держдуми Сєргєй Марков зазначає, що умовою припинення конфлікту між Заходом та Росією має стати зміна влади в Україні. За його словами, «київська хунта – це одна з головних перепон для спільної боротьби США, ЄС та Росії проти терористів».

«Україні зараз надзвичайно важливо не допустити, щоби проблема Донбасу стала розмінною картою в діалозі США, Росії та інших країн Заходу», – каже Євген Магда.

За нових умов, Україні важливо не перетворитися із суб’єкта на об’єкт переговорів, аби порозуміння між Москвою та Заходом не відбулося ціною українських інтересів, наголошують українські експерти.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.