Ситуація на фронті: російські бойовики вже стріляють з «Градів»

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.11.2015 16:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25814

З 18 години вчорашнього вечора до опівночі загарбники 25 разів вели вогонь у бік наших позицій та по мирних населених пунктах.

При це повідомив прес-центр АТО.

При цьому 20 разів – на Донецькому напрямку. Із зенітних установок, мінометів, гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї путінські наймити вели неприцільний вогонь у напрямку Мар’їнки, Троїцького, Верхньоторецького, Красногорівки, Пісків та Авдіївки.

Із мінометів, гранатометів та стрілецької зброї терористи вели прицільний вогонь безпосередньо по наших позиціях у Широкиному, Зайцевому та Новгородському.

А з 20 до 21 години поборники так званого «русского міра» двічі обстрілювали мирні населені пункти з реактивних систем залпового вогню «Град», загалом випустивши 12 реактивних снарядів. Під обстріли терористів потрапили околиці міст Красногорівка та Гірник.

Характеризуючи ситуацію вздовж лінії розмежування сторін керівник української сторони СЦКК генерал-майор Борис Кременецький зазначив, що попри значні зусилля, які докладаються українською стороною для дотримання режиму «тиші» на лінії зіткнення, бойовики НЗФ ОРДО/ОРЛО продовжують цинічно порушувати режим припинення вогню. Вони демонструють агресивність та здійснюють провокативні обстріли позицій сил АТО зі стрілецької зброї, крупнокаліберних кулеметів та гранатометів, тим самим намагаючись спровокувати військовослужбовців ЗС України на відкриття вогню у відповідь і порушення Мінських угод.

Також бойовики продовжують застосовувати міномети, про відведення яких заявили ватажки ОРДО/ОРЛО. Лише з 12 по 16 листопада спостерігачами СЦКК зафіксовано 8 випадків застосування проти ЗС України 120-мм мінометів та 24 випадки застосування 82-мм мінометів.

На цьому фоні особливе обурення викликає цілеспрямоване застосування бойовиками НЗФ реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» по населеним пунктам.

Так, у період з 20:13 до 20:14 16 листопада бойовиками з РСЗВ «Град» були обстріляні житлові сектори населеного пункту Красногорівка, а з 20:40 до 20:56 житлові сектори населеного пункту Горняк Донецької області. Загалом було випущено 12 ракет.

Докази здійснених обстрілів, зафіксовані технічними засобами спостереження та передані СММ ОБСЄ. Наразі українською стороною СЦКК готуються відповідні пропозиції щодо можливого розгляду та ретельного розслідування зазначеного питання в рамках Тристоронньої контактної групи.

Особливе занепокоєння викликає той факт, що обстріли відбулись напередодні зустрічі підгрупи з безпекових питань у Мінську.

В активності бойовиків прослідковується чітка тенденція щодо штучного загострення обстановки напередодні проведення переговорів по врегулюванню конфлікту.

На думку української сторони СЦКК, обстріли позицій ЗС України спрямовані на цинічний зрив Мінських домовленостей та свідчать про небажання НЗФ ОРДО та їх спонсорів виконувати взяті на себе зобов’язання.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.