Росія намагається убезпечити себе від вироків міжнародних судів в Гаазі

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 2.12.2015 06:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25880

Держдума РФ схвалила законопроект про пріоритет конституційного суду над міжнародними судовими інститутами. Документ, зокрема, дозволяє відхиляти постанови Європейського суду з прав людини.

Конституційний суд РФ в Санкт-Петербурзі

Документ був прийнятий у першому читанні вчора, 1 грудня, повідомляє ТАСС.

Відповідно до законопроекту, російський Конституційний суд наділяється правом визнавати неможливим виконання постанов міжнародних судів, якщо вони "порушують верховенство російської конституції".

Документ, зокрема, дозволить відхиляти постанови Європейського суду з захисту прав людини, йдеться в повідомленні.

Авторами ініціативи виступили представники всіх думських фракцій на чолі з головою профільного комітету палати з конституційного законодавства і держбудівництва Володимир Плігін, а також сенатор Андрій Клішас.

Як говориться в пояснювальній записці до законопроекту, поправки вносяться до федерального конституційного закону про КС РФ на виконання рішення власне Конституційного суду. Ними передбачається, що "за запитом федерального органу виконавчої влади, наділеного компетенцією щодо захисту інтересів РФ при розгляді у міждержавному органі по захисту прав і свобод людини скарг, поданих проти РФ на підставі міжнародного договору, Конституційний суд РФ вирішує питання про можливість виконання рішення міждержавного органу по захисту прав і свобод людини". Зокрема, компетенцією для таких звернень до КС наділяється президент РФ і уряд РФ, пояснював раніше Плігін.

У разі якщо КС РФ приймає постанову про неможливість виконання рішення міждержавного органу по захисту прав і свобод людини, будь-які дії (акти), що спрямовані на виконання його відповідного рішення в Росії, не можуть здійснюватися (прийматися).

Як заявив Плігін, представляючи проект закону, "Конституція РФ має вищу юридичну сили і, таким чином, вона має безсумнівний пріоритет".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.