Євродепутати вважають, що за погіршення ситуації на Донбасі відповідає Росія

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 4.12.2015 13:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25893

Депутати Європарламенту Брок, Фотига і Пленкович закинули Росії відповідальність за погіршення безпекової ситуації на Донбасі з середини жовтня та закликали її “терміново продемонструвати” прихильність мінському процесу.

Депутати Європарламенту заявляють, що російська влада несе "особливу відповідальність" за погіршення ситуації на Сході України, та закликають Москву "терміново продемонструвати" прихильність виконанню всіх пунктів Мінських угод. Про це йдеться в опубліковані на сайті Європарламенту в четвер, 3 листопада, спільній заяві, яку зробили голова комітету в закордонних справах Ельмар Брок, голова підкомітету з безпеки і оборони Анна Фотига та голова делегації парламентської співпраці між Європарламентом та Україною Андрей Пленкович. Заява була зроблена після засідання на тему імплементації мінських домовленостей.

"Російська влада несе особливу відповідальність у цій ситуації, що призводить до погіршення ситуації з безпекою в регіоні. Ми закликаємо їх терміново продемонструвати свою прихильність виконанню всіх пунктів, які охоплюють ці домовленості. Імплементація мінських домовленостей є умовою скасування санкцій", - наголошують вони.

Європарламентарі висловили "глибоку стурбованість" з приводу нинішньої ситуації на Донбасі, наголосивши на дедалі частіших випадках порушення режиму припинення вогню починаючи з середини жовтня. Вони нагадали, що до завершення дії мінських домовленостей - кінця 2015 року - лишається кілька тижнів, але досягнуто "недостатньо".

Зокрема, як зазначається, спостерігачі ОБСЄ часто стикаються з обмеженням свободи їхнього пересування зоною конфлікту. Також не було відновлено в повному обсязі контроль України над значною ділянкою кордону з Росією. Крім того, за словами євродепутатів, досі не було досягнуто згоди щодо проведення місцевих виборів у непідконтрольній Києву частині Донбасу. Воднчоас прогрес у питанні відведення озброєнь від лінії зіткнення досить слабкий. "І цей список недотриманих зобов’язань значно довший", - наголошується у заяві.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.