Діловий клімат в Україні - найгірший у Центральній і Східній Європі

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 7.12.2015 13:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25902

Опитування, проведене Австрійським кредитним банком, засвідчило: на думку бізнесменів Австрії, діловий клімат в Україні - найгірший серед країн Центральної і Східної Європи. Війна - головна, але не єдина причина.

Іноземний бізнес продовжує згортати інвестиції в Україну. Про це свідчать актуальні результати проведеного Австрійським контрольним банком (АКБ) опитування 160 компаній з австрійською пропискою, які працюють на українському ринку. Негативна тенденція зберігається з початку минулого року. Лише п’ять відсотків опитаних підприємців заявляють, що у четвертому кварталі цього року збільшили або планують збільшити інвестиції в Україні. Тих, хто скорочує присутність в Україні - втричі більше. Це - найгірші показники серед країн Центральної і Східної Європи. Відтік інвестицій, хоч і меншою мірою, спостерігається також в Росії. Найкращі показники ділового клімату, згідно з даними австрійців, у Польщі, Чехії і Румунії.

"Головна причина таких настроїв серед інвесторів - нерозв’язаний конфлікт з Росією. Він кидає тінь на діловий клімат, причому не лише в Україні, але й у цілому регіоні", - зазначає аналітик Австрійського кредитного банку Вольфґанґ Люґгаммер.

Песимізм попри припинення масштабного вогню

Після припинення масштабних бойових дій на Донбасі очікування інвесторів почали поступово вирівнюватися, свідчить моніторинг АКБ. Протягом останніх двох кварталів поступово зменшується кількість тих, хто очікує подальшого погіршення ситуації. Хоча оптимістів щодо бізнесу в Україні досі менше, ніж песимістів, свідчить опитування. Це пояснюється не в останню чергу вкрай скрутним становищем компаній: кожна друга австрійська фірма в Україні заявляє про погані результати діяльності.

Лише 17 відсотків компаній кажуть, що у них все гаразд.

Інвестиції в Україну ускладнюються високими ризиками, які неможливо застрахувати. Як повідомили DW в Австрійському кредитному банку, цей інститут вже протягом двох років не видає експортних кредитних гарантій під великі інвестиційні проекти в Україні. "Ми скоротили надання гарантій і не страхуємо проекти, в яких йдеться про двозначні мільйонні суми", - повідомив експерт відділу кредитних гарантій Ґергард Кінцельберґер. За його словами, Україна за міжнародною класифікацією ризиків перебуває у найгіршій п’ятій категорії, що робить страхування ризиків дуже дорогим і відлякує як експортерів, так і потенційних інвесторів. "Коли інвестор зважає, що Україна у категорії найвищого ризику, він добряче подумає, чи варто вкладати гроші", - зазначає Кінцельберґер.

Потрібні реформи

За словами австрійських експертів, для поліпшення ділового клімату і відновлення іноземних інвестицій Україні потрібне не лише припинення вогню на Донбасі, але й довгострокове розв’язання конфлікту. Крім того, наголошує Ґергард Кінцельберґер, потрібні системні реформи в економіці. "Треба вирішувати ті проблеми, які були й до війни - структурні, інституційні проблеми, а також проблему корупції", - підсумовує представник Австрійського кредитного банку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.