Президент Ющенко переконаний: тільки вибори можуть повернути Закон у владу

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 12.04.2007 14:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2591

Президент України Віктор Ющенко переконаний, що за наявності доброї волі у політиків, парламентська криза може бути вирішена шляхом компромісу в рамках виконання Указу про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

«Сьогодні найважливіше – сформувати клімат доброї політичної волі по виходу з кризи. Це суть відповіді. Це питання, яке найбільше залежить від політиків», – сказав В. Ющенко на прес-конференції в Українському домі.

Глава держави наголосив, що є «палким прихильником» вирішення конфлікту саме політичними методами і вважає некоректним залучення до цього процесу Конституційного Суду.

Президент нагадав, що кілька днів тому він виклав Прем’єр-міністрові своє бачення того, як врегулювати ситуацію.

Насамперед, за словами В. Ющенка, йдеться про необхідність виробити спільну оцінку витоків парламентської кризи.

Потому слід домовитися про спільні кроки, які в контексті Указу про дострокові вибори дозволять збалансувати взаємні пропозиції. «Щоб у нас не було переможця і переможеного, щоб зберегти обличчя сторонам, усвідомити взаємну відповідальність», – додав Ющенко. При цьому необхідно розпочати консультації в рамках парламентських партій, наголосив він. «Без цього зусиль Президента буде надзвичайно мало», – сказав Глава держави.

Після цього, за словами Президента, слід вести перемовини довкола дати виборів. Він нагадав, що Основний Закон дає Главі держави лише 60 днів для призначення нових виборів, що зафіксовано у згаданому Указі.

Проте, розуміючи тонкощі і складність етапів виборчого процесу, їх потрібно «поставити в розумний календар», сказав Ющенко. «Однак чинний закон не дає відповіді на це», – констатував Президент, відзначивши, що з цього питання потрібно знайти політичний компроміс.

Президент України підтвердив свою позицію, що дострокові вибори до Верховної Ради є «єдиним способом повернути політичне життя в країні в правове русло».

Глава держави наголосив, що дострокові вибори також дають можливість «прищепити парламентарям чітке усвідомлення відповідальності перед виборцями та згладити електоральні розломи в суспільстві». Він підтвердив, що не збирається скасовувати свій Указ про розпуск парламенту і що цей документ обов’язковий до виконання.

При цьому Президент відзначив, що ситуація залишається стабільною і контрольованою, отже, Україна йде демократичною дорогою. На думку В. Ющенка, головне питання, яке виникає на цій дорозі, – щоб нація знайшла демократичну відповідь на поточні виклики. «Це суть. Все решта – емоції, які не слід брати до уваги», – сказав Президент.

В. Ющенко також відзначив, що незважаючи на відмінності у політичних поглядах, українська нація демонструє європейськість і толерантність.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.