Верховна Рада ухвалила закон про реформу державної служби

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 10.12.2015 14:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25915

Народні депутати у другому читанні та в цілому ухвалили новий закон «Про державну службу».

Таке рішення підтримали 261 депутатів, присутніх у залі.

Новий закон передбачає розмежування так званих «політичних» та «адміністративних» посад у державних відомствах. За формулюванням, виписаним у законі, під його дію не потрапили керівники та заступники керівників більшості держорганів. Для прикладу, дія закону поширюється на всіх посадовців міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, окрім міністрів, перших заступників та заступників міністрів.

Також дія закону не поширюється: на президента України, голову Адміністрації президента та його заступників, голову та членів Антимонопольного комітету, голову та членів ЦВК, секретаря РНБО та його заступників; голову ФДМУ та його заступників, службовців Національного банку України; депутатів місцевих рад, посадових осіб місцевого самоврядування, суддів, прокурорів, працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, працівників державних підприємств, установ, організацій, інших суб’єктів господарювання державної форми власності, а також навчальних закладів, заснованих державними органами, військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до закону, осіб рядового і начальницького складу правоохоронних органів та працівників інших органів. Повний перелік посад, на які не поширюється дія нового закону викладено у статті 3.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що необхідність такого розмежування викликана досвідом реформ, зокрема, у Польщі та рекомендаціями європейських експертів.

«Необхідність прийняття проекту Закону обумовлена також принциповими новаціями, якими є: розмежування політичних та адміністративних посад, врегулювання статусу державного службовця, конкурсних процедур добору на державну службу, в тому числі на посади вищого корпусу державної служби, гарантування рівного доступу до державної служби, поєднання системи винагород з оцінкою роботи, надання пріоритету кар’єрній службі, посилення персональної відповідальності за виконання обов’язків, створення умов прозорої діяльності державних органів та гідної оплати праці державних службовців на основі обґрунтованої моделі з мінімальним впливом суб’єктивізму та проходження служби виключно на основі особистих якостей та досягнень (заслуг)», – йдеться у тексті.

Також законом передбачено скорочення кількості держслужбовців та заростання зарплати тих, які залишаться. Держслужбовець найнижчого рангу з 2017 року отримуватиме мінімум 1,25 розміру мінімальної заробітної плати, з січня 2018 року – 1,5 мінімальної з/п, а з липня 2018 року – 1,75 мінімальної з/п. Також він матиме можливість розраховувати на різні премії та надбавки.

Окрім того, законом передбачено проведення конкурсів на посади у держорганах. До складу конкурсних комісій можуть злучатися представники громадських об’єднань..

У разі підписання президентом та публікації, закон набере чинності з 1 травня 2016 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.