Україна чекає запиту від Нідерландів щодо викрадених картин

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.12.2015 17:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25917

Українська сторона очікує офіційного запиту від Генпрокуратури Нідерландів щодо з’ясування обставин зникнення картин , викрадених із нідерландського музею, заявляє голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе.

Хатія Деканоїдзе

За її словами, Україна готова прийняти нідерландських колег і співпрацювати в розслідуванні інциденту з картинами.

«Хочу запевнити вас, що ми відкриті і чекаємо в Україні офіційних представників слідства, які зможуть вивчити ці матеріали і запит разом із нашими слідчими», – заявила Деканоїдзе.

Напередодні міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що МВС перебуває у постійному контакті з Нідерландами у справі викрадених картин, які виявили на Донбасі.

Раніше стало відомо, що колекцію картин XVII століття, викрадених із нідерландського музею 10 років тому, виявили на сході України на контрольованій бойовиками території. Представники Західнофризького музею у нідерландському місті Гоорн заявили, що до посольства Нідерландів у Києві прийшли двоє чоловіків і запропонували продати 24 картини.

Чоловіки заявили, що знайшли колекцію у будинку на сході України, і попросили п’ятдесят мільйонів євро, та потім зменшили суму викупу до п’яти мільйонів.

За словами працівників музею, ці чоловіки заявили, що є представниками добровольчого батал
ьйону «ОУН», і запропонували повернути колекцію неофіційно, без участі української влади.

Водночас експерт, якого найняли як посередника, оцінює вартість колекції у максимум 500 тисяч євро, наголошуючи на нинішньому поганому стані картин.

У заяві музей припустив, що до справи залучені «українські злочинці, які мають контакти на найвищому політичному рівні», і висловив занепокоєння, що картини тепер можуть бути продані на чорному ринку.

Українські політики й активісти, чиї прізвища фігурують у публічному звинуваченні постраждалого музею, називають скандал довкола викрадених нідерланських картин «повною маячнею» і «фейком». Йдеться про свободівця Олега Тягнибока, екс-голову СБУ Валентина Наливайченка й колишнього заступника командира батальйону «ОУН» Бориса Гуменюка.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.