«Режим найбільшого сприяння у торгівлі»: кремлівський варіант

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 22.12.2015 11:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25960

З 1 січня 2016 року Росія забороняє ввозити сільськогосподарську продукцію, сировину і продовольство з України.

«Ухвалене рішення спрямоване на поширення спеціальних відповідних економічних заходів щодо України», – мовиться у постанові російського уряду за підписом прем’єра Дмітрія Медвєдєва, опублікованій 21 грудня.

Напередодні президент Росії Владімір Путін заявив, що з 1 січня економічні відносини між Росією і Україною погіршаться. За його словами, це пов’язано з рішенням, що з 1 січня Москва не працюватиме з Україною як членом вільної торгівлі СНД. Водночас Путін наголосив, що санкцій проти України не запроваджуватимуть. Він запевнив, що Україна не може бути поставлена в умови гірші, ніж будь-які інші російські партнери, але жодними пільгами й преференціями Україна в торгівлі з Росією з 1 січня 2016 року користуватися не буде.

«Ми не збираємося вводити щодо України будь-які санкції, я хочу, щоб це було почуто. Ми просто переходимо на режим найбільшого сприяння в торгівлі», - заявив Путін.

16 грудня Путін підписав указ про припинення з 1 січня 2016 року дії договору про зону вільної торгівлі (ЗВТ) стосовно України.

Росія раніше повідомляла про намір з 1 січня 2016 року односторонньо скасувати преференційний режим для України в зоні вільної торгівлі в межах СНД у відповідь на початок функціонування з цього дня зони вільної торгівлі між Україною і ЄС. Із цього приводу тривав тристоронній діалог.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.