“Донбасята” в лідерах по відшкодуванню “крмінального” ПДВ. Але зростання добробуту працівників не зафіксовано

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 16.04.2007 12:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2597

Чверть зі всієї суми відшкодованого за перший квартал 2007 року податку на додану вартість була віддана підприємствам Донецької області.

Про це повідомив заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак.

За перший квартал цього року держава відшкодувала експортерам близько 20% від суми сплаченого ними ПДВ. При цьому з 4,9 млрд. грн. загальної суми - 1,68 млрд. грн. — припадає на підприємства Донецької області.

«Донецька область, як і минулого року, залишається єдиною, де відшкодування ПДВ перевищують середні показники по країні», — відзначив Шлапак. За його словами, податкова повинна пояснити, чому податок на додану вартість повертають, в першу чергу, Донецьку.

Раніше перший віце-прем’єр, міністр фінансів Микола Азаров пояснював відшкодування ПДВ донецьким підприємствам високими обсягами експорту їхньої продукції. Проте Шлапак запевняє, що річ не в цьому. «Мова йде не про абсолютні, а про відносні цифри відшкодування ПДВ, і тут не може бути переваг по якійсь одній області», — стверджує представник Секретаріату.

На сьогодні загальний борг з повернення податку на додану вартість становить 7,8 млрд. грн.

У Мінфіні заявляють, що ця цифра не є критичною, оскільки це не прострочена, а поточна заборгованість.

Нагадаємо, раніше найбільші нафтотрейдери, що працюють на ринку України, заявили, що можуть припинити переробку нафти на НПЗ, якщо держава не поверне їм близько 280 млн. дол. заборгованості щодо ПДВ.

Від “Аратти”: Ми всі добре пам'ятаємо, як той самий Микола Азаров деякий час тому публічно розпинався на тему кримінальності ПДВ. Навіть намагався ввести окремі рахунки, які фактично вимивали б із підприємств оборотні кошти.

Але із приходом до влади більшовичків, чомусь саме Донецька область (мабуть, як “вільна зона”), стала безальтернативним лідером по відшкодуванню коштів із держбюджету. Позаяк, ці кошти, вимиті із кишені платників податків, хутко зникають у невідомому напрямку, оскільки в означеному регіоні аж ніяк не спостерігається “зростання добробуту кожного вже сьогодні”.

Хоча, якщо бути об'єктивним, у декого добробут зростає! Вгадайте із трьох разів, у кого?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.