Ситуація на фронті динамічно загострюється

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 25.12.2015 22:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25982

Ситуація у зоні АТО суттєво загострюється.

Про це повідомляє прес-центр АТО.

Проросійські бандформування, порушуючи всі досягнуті раніше домовленості про припинення вогню, продовжують ескалацію конфлікту.

Сьогодні вони двічі обстріляли з 82-мм та 120-мм мінометів мирне селище Водяне, що розташоване у "сірій зоні" біля Маріуполя. Місцеві жителі були вимушені ховатись по підвалах, а деякі будинки зруйновані вщент. Цим вони вкотре продемонстрували своє ставлення до невинних заручників їхньої агресії – простих мешканців Донбасу.

Окрім того, з початку доби загарбники здійснили понад 40 збройних провокацій проти сил АТО на значній ділянці лінії розмежування.

З великокаліберних кулеметів, гранатометів різних систем та стрілецької зброї окупанти продовжують бити в бік наших позицій в районі н.п. Новгородське, Зайцеве, Майорськ, Луганське, Піски, Опитне, Мар’їнка тощо.

По Широкиному та Зайцевому вони гатили з 82-мм мінометів. Наші позиції біля Луганського окупанти намагались поцілити з протитанкового ракетного комплексу. Також активно працювали сьогодні і ворожі снайпери.

За останніми даними, бойовики частково повернулися до н.п. Комінтернове. Дочекавшись від’їзду представників СММ ОБСЄ, підрозділи російсько-терористичних військ знову завели туди техніку та важке озброєння. Наразі, підконтрольні Москві невігласи не допускають до роботи там представників цієї міжнародної місії, мотивуючи таке рішення небезпекою або просто не пояснюючи жодних причин.

Вже традиційно така активізація бойовиків співпала з прибуттям на тимчасово окуповані території Донбасу чергового так званого "гуманітарного конвою" з території Російської Федерації, вантажем якого здебільшого є не продукти харчування та предмети першої необхідності для місцевих мешканців, а зброя та боєприпаси для бандитів.

Сьогодні ватажки так званих самопроголошених республік вдались до чергової цинічної провокації, використавши обдурених мешканців тимчасово окупованого Донецька, зокрема жінок та дітей. Пообіцявши працівникам деяких державних установ грошову винагороду, загарбники організували за їхньої участі черговий антиукраїнський мітинг у н.п. Оленівка.
Після проведення мітингу його учасники, під проводом зухвалих агітаторів, вирушили пішки до лінії розмежування сторін із плакатами, на яких написані антиукраїнські гасла та звинувачення української сторони у ніби то порушення Мінських домовленостей.

Парадокс цієї ситуації полягає у тому, що коли одурманені пропагандою та пустими обіцянками люди не отримали у встановлений термін «винагороду», вони обурились та самі припинили цю постановку.

Говорячи про цей випадок, можна легко провести аналогію із подіями під час анексії Росією АР Крим, коли озброєнні до зубів загарбники прикривались від наших захисників невинними українськими громадянами, які стали жертвою підступної російської пропаганди чи були змушені піти проти своїх співгромадян під дулами автоматів російських агресорів.

Впродовж минулої доби бойовики 35 разів обстріляли позиції сил АТО, а також двічі вступали із нашими підрозділами у бойові зіткнення.

Так, близько 19.00 години незаконне збройне формування чисельністю до 30 осіб під прикриттям 82-мм мінометів намагалось порушити межі нашої оборони біля Майорська. В ході двогодинного бою нападники понесли втрати та відступили.

В той самий час невелика група бойовиків здійснила схожу спробу на підступах до Мар’їнки. Також безрезультатно та з втратами у своїх лавах.

Впродовж ночі під вогонь НЗФ потрапили наші позиції біля Донецька та Горлівки. Бандити вели в бік наших воїнів прицільний та неприцільний вогонь зі стрілецької зброї, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів у районі Луганського, Троїцького, Майорська, Зайцевого, Новгородського, Мар’їнки та Опитного. Працювали й ворожі снайпери. Також підрозділи сил АТО біля Новгородського були прицільно обстріляні з озброєння БМП та зенітних установок. Біля Мар’їнки бандити били по наших позиціях із 82-мм мінометів.
З опівночі і до цього часу вже зафіксовано понад 5 збройних провокацій з боку російсько-терористичних бандформувань.

Вчора, за результатами відпрацювання оперативної інформації співробітниками Головного управління розвідки МО України спільно з офіцерами відділу Спеціальних операцій штабу АТО, у районі н.п. Великі Новосілки було виявлено схованку зі зброєю та боєприпасами ворожої ДРГ. Зокрема, півтора десятки протитанкових ручних гранатометів і більше 12 тисяч набоїв різного калібру та типу до стрілецької зброї. До слова, значна частина зброї та боєприпасів виготовлена на російських підприємствах після 1991 року.

Зараз ведеться робота щодо встановлення причетних до діяльності ДРГ та каналів надходження російської зброї на підконтрольну нам територію зони АТО.




 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.