В АПУ пояснили причини бажання визнати юрисдикцію МКС через 3 роки

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 12.01.2016 16:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26018

Зокрема такий перехідний період запропоновано, аби уникнути певних ризиків для військових в зоні АТО.

Олексій Філатов

Передбачене в Перехідних положеннях законопроекту про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду (МКС) через три роки після ухвалення відповідного законопроекту було виписане, аби уникнути певних ризиків для України, зокрема, для українських військовослужбовців, які беруть участь у військовому конфлікті на сході України.

Про це заявив заступник голови Адміністрації президента України Олексій Філатов під час розгляду Конституційним судом України проекту змін до Конституції в частині правосудд.

"Моє розуміння полягає в тому, що враховуючи ситуацію на сході України і військовий конфлікт, який точиться зараз і, незважаючи на ті зусилля, які приймаються Україною для врегулювання цього конфлікту, він продовжується, і враховуючи також досвід країн, які мали аналогічні ситуації, наприклад, в Грузії, Хорватії, інших балканських країн, визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду буде нести як певні позитивні, потенційно позитивні наслідки, так і певні ризики для України з точки зору, зокрема для українських військових, які вимушені брати участь в військовому конфлікті. І з цих міркувань, сподіваючись на те, що найближчий рік чи, може, трохи більше, цей конфлікт буде остаточно врегульований, суб’єкт конституційної ініціативи запропонував певний перехідний період для того, щоб відповідним чином підготувати це рішення з точки його практичного впровадження", - повідомив він.

Як повідомлялося раніше, представник президента України у справі за зверненням парламенту про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) вимогам ст. 157 та 158 Конституції України та заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов сподівається на позитивне рішення суду у даній справі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.