Після реформ правової системи України потрібні результати

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 14.01.2016 13:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26029

Українська влада має продовжувати зусилля для реформування своєї правової системи та робити наступні кроки для боротьби з корупцією, закликала єврокомісар із питань юстиції, прав споживачів та гендерної рівності Вера Юрова, виступаючи у Європейському парламенті.

«Наступний крок на 2016 рік – внесення поправок до Конституції, що покликані зміцнити незалежність судової системи України. Тепер, після законодавчої роботи, має розпочатися стадія реалізації, потрібні результати», – заявила єврокомісар.

Юрова додає, що слід робити все можливе для відновлення довіри українців до державної судової системи.

Після ухвалення антидискримінаційних поправок Верховною Радою в листопаді минулого року, все ще неухваленим залишається новий Трудовий кодекс, де мають бути відображені ці директиви, та який має гарантувати відсутність дискримінації та гендерну рівність, зауважує єврокомісар.

23 грудня минулого року до Конституційного Суду України надійшло звернення Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності Конституції президентського законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя.

Відповідно до процедури, після отримання висновку Конституційного суду парламент схвалює законопроект (перше читання) щонайменше 226 голосами, остаточно закон про внесення змін до Конституції ухвалюється на наступній сесії конституційною більшістю (не менше ніж 300).

Наразі президентський законопроект щодо судової реформи розглядається у Конституційному Суді. Цей законопроект, серед іншого, передбачає зміну вимог до кандидатів на посаду судді: вік – не менше 30 років, і щонайменше 5 років правничого стажу. Судді, які бажають продовжити свою роботу на посаді, повинні будуть пройти оцінювання за критеріями компетентності, доброчесності і дотримання професійної етики. Крім того, відтепер перед призначенням на посаду судді рік навчатимуться у Національній школі суддів України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.