АМКУ заявив про намір оштрафувати російського монополіста

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 22.01.2016 13:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26069

Антимонопольний комітет України зобов’язав російський Газпром привести умови транзиту територією України до економічно обґрунтованого рівня.

Про це повідомив журналістам глава комітету Юрій Терентьєв в Києві 22 січня.

"Компанії Газпром наказано протягом двох місяців припинити порушення та привести свою діяльність до вимог законодавства про захист економічної конкуренції", - сказав він.

Як пояснила перший заступник АМКУ Марія Ніжник, порушення Газпрому полягає в тому, що протягом останніх п’яти років він виявляв бездіяльність і нічого не робив для приведення умов транзиту газу через Україну до таких, які б існували за умови конкуренції на ринку.

"Необхідно привести умови співпраці (Газпрому з Нафтогазом з транзиту – Ред.) до економічно обґрунтованих - це можуть бути зміни, внесені умовою договору або інші", - сказала вона.

Перший заступник АМКУ додала, що штраф у розмірі 85,966 млрдгрн, накладений АМКУ на Газпром, також повинен бути сплачений протягом двох місяців, в іншому випадку відомство звернеться до Господарського суду для примусового стягнення штрафу з російської компанії.

Ніжник також уточнила, що сума штрафу включає кілька складових.

"66,127 млрд грн - це 30% від загального обсягу, пов’язаного з порушенням за період п’яти років ... Враховуються також обтяжливі обставини: Газпром зовсім не співпрацював із комітетом ... Також обтяжливою обставиною є те, що це тривале порушення", - сказала вона.

За даними першого заступника голови АМКУ, російський Газпром ще на початку розгляду справи заявив, що у Антимонопольного комітету немає повноважень і будь-які претензії мають розглядатися виключно в Стокгольмському арбітражі.

"Насправді справа знаходиться в компетенції АМКУ, оскільки послуга транзиту надається саме на території України", - резюмувала вона.

Як повідомлялося раніше, в грудні Антимонопольний комітет України в ході розслідування встановив, що російський Газпром займає монопольне становище на ринку послуг з транзиту природного газу територією України і впродовж 2009-2015 років постійно порушував умови контракту з НАК "Нафтогаз України". Згідно з висновками, Газпром ігнорував будь-які звернення про приведення умов співпраці (обсягів транзиту і вартості транзиту) до економічно обґрунтованих.

22 січня Антимонопольний комітет України оштрафував російського газового монополіста ПАТ "Газпром" на 85 млрд грн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.