КС розглядає Указ Президента про розпуск парламенту

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 17.04.2007 11:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2607

На засіданні Конституційного суду України сторони процесу (судді, КС, представники Верховної Ради та Президента) обговорюють правомірність участі в процесі представників Верховної Ради.

Питання про правомочність участі представників парламенту в засіданні підняв суддя КС Віктор Шишкін.

На пленарному засіданні присутні Василь Богачук і Юрій Мірошніченко від суб’єктів конституційного подання (53 депутата), від Верховної Ради Анатолій Селіванов і Ярослав Мендусь, від Президента Володимир Шаповалов, від Кабінету міністрів - заступник міністра Кабінету міністрів Олена Лукаш, від Центральної виборчої комісії її секретар Марина Ставнійчук. Тобто на пленарне засідання прийшли всі уповноважені представники сторін.

Також у залі присутні народні депутати від партії Регіонів Василь Горбаль та Володимир Зубанов і НСНУ Микола Онищук та Борис Безпалий.

Питання про правомірність участі представників парламенту в засіданні підняв суддя КС Віктор Шишкін. Відповідаючи на його питання, постійний представник Верховної Ради в КС Анатолій Селіванов звернув увагу на те, що Верховна Рада продовжує свою діяльність і не може її завершити, оскільки питання повноважень парламенту оспорюється.

За його словами, не можна заперечувати те, що Верховна Рада діє, а відповідно, немає жодних підстав засумніватися в правомірності участі представників парламенту на засіданні. Селіванов також зазначив, що він, зокрема, уповноважений забезпечувати права Верховної Ради.

Представник СПУ Ярослав Мендусь, який відстоює інтереси парламенту на засіданні КС зазначив, що повноваження Верховної Ради припиняються в момент відкриття парламенту нового скликання, і підкреслив право представляти інтереси парламенту в Конституційному Суді.

Постійний представник Президента в КС Владимир Шаповал зазначив, що стосовно участі постійного представника Верховної Ради в КС Селіванова "не виникає сумнівів". Водночас, на переконання сторони Президента, персональний склад парламенту, як органа, юридично не існує.

Тому виникають питання "стосовно участі в засіданні окремих народних депутатів, що нібито уповноважені Верховною Радою". При цьому Шаповал зазначив, що всі ці юридичні питання будуть вирішені після прийняття рішення КС.

Постпред Кабінету міністрів у КС Василь Німченко підкреслив, що, відповідно до Конституції повноваження народних депутатів у випадку дострокових виборів припиняються в день відкриття першого засідання парламенту нового скликання. "Які можуть бути питання, якщо Указ Президента недійсний", - підкреслив він.

Нагадаємо, сьогодні о 9:30 Конституційний Суд України розпочав у формі невідкладного конституційного провадження розгляд справи по конституційному поданню 53 народних депутатів України про відповідність Конституції України (конституційності) Указу Президента Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України від 2 квітня 2007 року.

Президент Віктор Ющенко доручив главі Конституційного Суду Івану Домбровському вжити заходів, що забезпечили б об’єктивність і неупередженість КС. Про це йдеться у листі Президента до голови КС Івана Домбровського, повідомили в прес-службі глави держави.

Учора прем’єр-міністр України Віктор Янукович виразив упевненість, що Конституційний Суд України визнає незаконним Указ Президента про розпуск парламенту. У цьому випадку коаліція піде на імпічмент, заявив він


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.