Брюссель визначив 14 проектів для зменшення залежності від газу з Росії

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 9.02.2016 17:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26139

Відповідно до нової стратегії, Естонію, Латвію, Литву та Фінляндію планують приєднати до європейської газотранспортної мережі. Болгарія і Румунія повинні бути з’єднані з газорозподільною системою Греції.

Єврокомісія визначила 14 проектів, які б могли зробити держави-члени ЄС менш залежними від російського газу. Вони полягають здебільшого в об’єднанні існуючою інфраструктурою країни Євросоюзу, заявив увечері в понеділок, 8 лютого, єврокомісар з питань енергетики та клімату Мігель Аріас Каньєте.

Відповідно до плану, шість проектів стосуються країн Балтії та Південно-Східної Європи. Ці регіони особливо залежать від поставок російського газу. Так, Естонію, Латвію, Литву та Фінляндію планують приєднати до європейської газотранспортної мережі. Від хорватського острову Крк планують прокласти трубопровід до Угорщини. Болгарія і Румунія повинні бути з’єднані з газорозподільною мережею Греції. Два інших проекти, спрямовані на поліпшення транскордонного постачання газу між Іспанією, Португалією та Францією.

Проекти вписані в контекст так званої стратегії ЄС-СПГ, яка в свою чергу є частиною пакета енергетичної безпеки Європейської Комісії. Згідно зі стратегією енергетичної безпеки, ЄС має складатися з дев’яти "енергетичних регіонів".

Як повідомляється, на даний момент ЄС отримує третину необхідного газу з Росії. Водночас кілька східноєвропейських країни ЄС практично повністю залежать від нього.

Нагадаємо, за інформацією видання Frankfurter Allgemeine Zeitung, ЄС хоче вивчити контракти "Газпрому" з європейськими компаніями на предмет несправедливих цін, які порушують європейські торговельні правила.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.