Класові бої навколо Конституційного Суду

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 18.04.2007 12:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2618

Сьогоднішній ранок виявився надто бурхливим для судей КС, які вирішують зараз долю Указу Президента та більшовицьких нардепів, які так не бажають віддалятися від суспільного корита.

Засідання Конституційного Суду у справі щодо конституційності Указу Президента про розпуск Верховної Ради, заплановане на 9.30, не змогло розпочатися вчасно через відсутність кворуму.

До зали засідань вчасно змогли потрапити лише 6 суддів з 18. Інші судді - не змогли “просочитися” через пікети прихильників опозиції та коаліції. Наразі біля будівлі Суду пікетують близько 5 тис. прихильників опозиції та близько 1 тис. прихильників коаліції, при чому, лави більшовиків мають тенденцію до зростання.

Аби забезпечити прохід суддів у приміщення, було застосовано “Беркут”, який відтіснив опозиційних нардепів та їхніх прихильників, утоворивши прохід. При тому виникла потасовка.

Працівники спецпідрозділу побили депутатів від опозиції, заявив журналістам керівник Інформаційно-аналітичного управління “Нашої України” Анатолій Луценко, який знаходиться на місці подій біля Конституційного Суду. Його слова офіційно підтвердила прес-служба партії. Деякі з депутатів зазнали тілесних ушкоджень, серед них Давид Жванія, Олег Ляшко, Володимир Карпук, Зіновій Шкутяк.

“Міліція вперше за історію незалежної України застосувала фізичну силу відносно депутатів. Ми закликаємо правоохоронців дотримуватися законів України і не вдаватися до силових дій відносно українських громадян”, – сказав Луценко, хоча він або не в курсі, або помилився. За часів Кравчука і, особливо, - Кучми, фізичне насильство щодо опозиційних нардепів застосовувалося часто-густо. Щонайменше 4 рази - побиття депутатів міліціянтами було масовим. Зокрема, під час поховання Патріарха УПЦ Володимира. Тоді, за деякими даними, бити похоронну процесію віддав команду віце-прем'єр Дмитро Табачник. Жодного разу закон щодо міліціянтів не діяв й ніхто відповідальності не поніс.

Водночас народний депутат Жванія заявив, що діями правоохоронців, які застосували силу керували представники правлячої коаліції

Під час конфлікту окрім міліціянтів, депутатську недоторканність зруйнувала суддя КС Сюзанна Станік, яка надавала ляпасів бютівцю Михайлові Волинцю.

Після фізичної розминки судді КС, які благополучно добралися до своїх робочих місць розпочали засідання, яке триває й зараз.

Наразі навколо Суду кількість пікетувальників зросла приблизно до 10 тисяч з обох сторін. Опонентів розділяють металеві паркани та ланцюг міліціянтів.

Прихильники НСНУ, БЮТ та “Народної самооборони” пікетують КС з метою привернути увагу суспільства до важливості справедливого і неупередженого розгляду питання і прийняття рішення щодо указу Президента про дострокове припинення повноважень ВР, а також недопущення корупційних дій в стінах Конституційного Суду.

Натомість прихильники коаліції протестують проти Указу Президента про розпуск ВР.

Наразі прем'єр та збори нардепів у залі засідань парламенту зажадали заслухати силовиків. Прем'єр Янукович також висловився за силове разблокування(розгін демонстрантів) приміщення КС.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.