Спецслужби Німеччини усвідомили небезпеку російської пропаганди

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 19.02.2016 15:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26182

Німецька розвідка перевіряє, чи не використовує Росія старі методи КДБ, щоб послабити позиції Анґели Меркель. Відповідна робота ведеться за дорученням уряду Німеччини.

Німецька розвідслужба BND і Федеральне відомство з охорони конституції за дорученням уряду ФРН перевіряють, чи не вдається Росія до методів радянського КДБ з метою вплинути на політичні дебати і громадську думку в Німеччині. Йдеться про методи дезінформації, які в роки холодної війни називалися "активними заходами", повідомляють у четвер, 18 лютого, газета Süddeutsche Zeitung, а також телеканали WDR і NDR з посиланням на поінформовані джерела.

Офіційно уряд Німеччини відмовився прокоментувати це повідомлення, проте Süddeutsche Zeitung зазначає, що результатів перевірки з великим інтересом очікують і відомство федерального канцлера, і особисто канцлерка Анґела Меркель, і весь зовнішньополітичний апарат в Берліні.

Спроба послабити Меркель?

Як зазначає газета, зовнішньополітична служба ЄС з 28 жовтня минулого року публікує щотижневі звіти про російську дезінформацію. Протягом останніх тижнів з’являється все більше свідчень того, що Росія прагне цілеспрямовано впливати на Німеччину. Зокрема уряди східноєвропейських країн неодноразово заявляли, що Москва прицільно використовує державні ЗМІ, щоб сіяти розбрат між європейцями.

Нині, однак, питання постає ширше: чи не є часом гротескні перебільшення в російських державних ЗМІ, наприклад порівняння подій новорічної ночі в Кельні з "кришталевою ніччю" часів націонал-соціалізму, спробою послабити федерального канцлера? "Ми хочемо знати, чи не стоїть за цим якась концепція", - сказало одне з джерел, близьких до розслідування.

На думку експертів з Росії, тут ідеться не про окремі "уколи", а про систематичну дестабілізацію Німеччини, яка вважається надійною опорою західної спільноти. "Якщо хтось бажає створити нову систему в Європі, то він повинен взятися за Німеччину і її канцлера", - пояснив німецький посадовець.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.