Як все починалося: у лютому 2014 р. в українській армії було 5 тисяч боєздатних бійців

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 22.02.2016 19:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26189

На початок агресії Росії у Криму Україна могла забрати для захисту своєї території угрупування всього з 5 тисяч боєздатних військових.

Про це доповідав на засіданні РНБО 28 лютого 2014 року тодішній міністр оборони Ігор Тенюх.

Він тоді розповів про концентрацію російських військ на кордоні з Україною.

"На Київському, Харківському і Донецькому напрямках вже сконцентровано 38 тисяч осіб, 761 одиниця збройної танкової техніки, 2200 броньованих машин, 720 артилерійських систем залпового вогню, також до 40 ударних вертольотів і 90 вертольотів бойового забезпечення, та 90 літаків штурмової авіації. В акваторії Чорного моря на бойове чергування вийшло 80 військових кораблів РФ", - повідомив Тенюх.

За його словами, з командуючим українськими ВМС мав розмову командир ЧФ РФ, який заявив, що Росія "піде до кінця" і закликав не опиратись, щоб "не було крові і все обійшлося мирно".

"Ті, хто захоплює об’єкти у Криму, - це – спецназ, який пройшов бойовий вишкіл у гарячих точках Росії", - розповів Тенюх.

Він просив дозволу перевести війська у повну бойову готовність та права застосовувати бойову авіацію у разі вторгнення.

Тенюх розповів, що у військових частинах у Криму посилили охорону, але "є прохання, щоб не було прямого військового контакту".

"Ми не готові до повномасштабної війни. Нам потрібен час, нам потрібна допомога… Буду говорити відверто. Сьогодні у нас немає армії. Вона системно знищувалась Януковичем та його оточенням під керівництвом російських спецслужб", - заявив він.

Тенюх повідомив, що Україна може зібрати "зі всієї країни військове угруповання чисельністю біля 5 тисяч військовослужбовців, здатних виконувати бойову задачу".

"Їх можемо кинути в Крим, але це не вирішить проблему Криму. Ми їх там просто покладемо. А що робити з тисячами кілометрів кордону та підготовкою Росії до вторгнення? Коли зайдуть зранку з боку Чернігівської області, то до вечора вже у Києві будуть", - сказав міністр.

Крім того, за даними Тенюха, у Криму все угрупування української армії налічувало 15 тисяч військових.
Проте, на уточнення Турчинова, яка кількість із них боєздатна, Тенюх заявив:

"Важко відповісти. Більшість серед військових – місцеві контрактники. Для них служба – це заробіток. Настрій населення в Криму ви знаєте. Плюс молодь, срочники, які вряд чи будуть воювати. Готових виконати наказ щодо застосування зброї буде 1,5-2 тисячі максимум".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.