Фракція БЮТ добровільно склала повноваження?

Автор/джерело -  © УНІАН, Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 18.04.2007 15:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2623

Парламентська фракція БЮТ ухвалила рішення щодо складення народними депутатами фракції своїх повноважень.

Про це повідомило джерело у фракції БЮТ.

За інформацією джерела, такий крок депутатів спрямований на те, щоб надати Президентові України Віктору Ющенку додаткові підставі для розпуску Верховної Ради.

Наразі офіційногго підтвердження цього рішення, як і його спростування офіційні джерела БЮТ не надавали.

Поки що не відома реакція на цю подію, якщо така мала місце, союзників БЮТ по об'єднаній опозиції - НУ та “Народної самооборони”.

Разом із тим, сьогодні народний депутат, член Політради партії “Наша Україна” Наталя Прокопович звернулася до керівника апарату Верховної Ради Валентина Зайчука із депутатським зверненням, у якому вимагає утриматись від будь-яких форм забезпечення парламенту як органу законодавчої влади.

“Повноваження ВРУ з 2 квітня достроково припинені. З цього моменту достроково припинені повноваження всіх її органів і посадових осіб, - йдеться у тексті звернення. - Повноваження народних депутатів України як індивідуальних суб’єктів зберігаються до відкриття першого засідання ВР нового скликання. Натомість повноваження Верховної Ради як інституції, як єдиного органу законодавчої влади, конституційний склад якої становить 450 депутатів, і яка може реалізувати свої повноваження лише діяльністю народних депутатів України на пленарних засіданнях, припинені достроково”.

“Окремі народні депутати України в такій ситуації не можуть підміняти собою Верховну Раду, ухвалювати будь-які рішення, віднесені до виключних повноважень парламенту, - вважає Прокопович. - Подібні дії народних депутатів в умовах чинності Указу Президента “Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України” є неправомірними, містять в собі ознаки складу злочину, передбаченого ст. 353 КК України, яка встановлює кримінальну відповідальність за самовільне присвоєння владних повноважень”.

“Незважаючи на те, що з 2 квітня відповідно до Указу Президента повноваження ВРУ п’ятого скликання достроково припинено, апарат Верховної Ради продовжує вчиняти дії спрямовані не тільки на забезпечення народних депутатів України, як індивідуальних об’єктів, але й забезпечення виконання повноважень ВРУ, як конституційного органу”, - звертає увагу вона.

На думку народного депутата, такі дії порушують не тільки регламент Верховної Ради, низку законів, а й Конституцію України: “Такими діями порушуються також права громадян України у сфері державних фінансів. Витрачання бюджетних коштів без достатніх правових підстав є явно протиправним”.

Наталя Прокопович звертається до керівника апарату парламенту Валентина Зайчука із вимогою вжити невідкладних заходів щодо приведення діяльності апарату Верховної Ради у відповідність до вимог законодавства, а також утриматися від будь-яких форм забезпечення ВРУ – як органу законодавчої влади.

Наявність такої заяви народного депутата від НУ є свідченням того, що не можна виключати, що ініціатива БЮТ, якщо інформація відповідає дійсності, може бути підтримана депутатами-нашоукраїнцями. Тоді, відповідно до чинної Конституції, парламент не матиме кворуму дієздатності.

Разом із тим, для довершеності процедури складання повноважень фракціями, потрібно, щоб усі члени партійних списків зазначених партій відмовилися від депутатських мандатів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.