Рішення про безвізовий режим для Києва ухвалять найближчими тижнями

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 19.04.2016 18:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26395

Україна відповідає критеріям Єврокомісії щодо безвізового режиму. Президент ЄК сподівається на позитивне рішення Європейської Ради та Європарлампенту вже найближчими тижнями.

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер під час виступу перед депутатами Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) у Страсбурзі, у вівторок, 19 квітня, заявив, що Україна та Грузія виконали критерії, необхідні для лібералізації візового режиму з ЄС. "Наші переговори засвідчують, що ці дві країни виконують свої зобов’язання, хоча тут були і певні труднощі, проте Грузія і Україна відповідають необхідним критеріям", - сказав він. "Сподіваюся, що Європейська Рада та Європарламент найближчими тижнями приймуть потрібне рішення", - додав Юнкер.

Разом з тим, він підкреслив, що на переговорах про безвізовий режим з Туреччиною Єврокомісія не стане "розмивати" свої критерії на догоду Анкарі. Раніше міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу пригрозив, що його країна може скасувати угоду з ЄС щодо біженців, якщо Брюссель не триматиме слова.

Президент Єврокомісії загадав і про "сумні результати" нідерландського референдуму відносно угоди з Україною. На ньому, сказав він, не врахували континентальні масштаби проблеми, яку Брюссель "намагається вирішити за допомогою угоди про асоціацію з Україною". Відповідаючи на запитання нідерландського депутата ПАРЄ Пітера Оміцга про те, чи має Єврокомісія альтернативний план на випадок, якщо парламент Нідерландів все-таки не ратифікує угоду про асоціацію ЄС з Україною, а термін тимчасової дії угоди завершиться, Юнкер відповів: "Не Єврокомісії треба розробляти альтернативний план, а нідерландському урядові".

Не забуваючи про Савченко

Коментуючи ув’язнення Надії Савченко, Юнкер наголосив, що Єврокомісія завжди закликала до негайного звільнення української льотчиці, і представники ЄК за кожної зручної нагоди доносять цю позицію Брюсселя до представників російської влади.
Юнкер також загалом позитивно оцінив діяльність попереднього українського уряду. "Я не вважаю, що в Україні не було проведено належних реформ", - сказав він під час спілкування з журналістами.

На його думку, процес втілення необхідних перетворень в країні триває. Свідченням тому, переконаний Юнкер, є результати, яких Києву вдалося досягти на шляху до безвізового режиму з Євросоюзом. Хоча те, що Україна повинна була зробити для візової лібералізації, "було для неї нелегко", визнав президент Єврокомісії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.