США не називали конкретних дат виборів на Донбасі

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 27.04.2016 18:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26428

Виступаючи у середу на прес-конференції у Києві помічниця державного секретаря США з питань Європи і Євразії Вікторія Нуланд заявила, що під час зустрічей із народними депутатами України жодних конкретних дат щодо проведення виборів на непідконтрольних територіях Донбасу не називалося.

«Повідомлення про нашу зустріч із представниками Верховної Ради вчора (у вівторок - ред.) були зовсім неточними. Ми не називали конкретних дат щодо того, коли мають відбутися вибори. Ми абсолютно чітко дали зрозуміти, що для проведення виборів, відповідно до Мінських угод, необхідно забезпечити мир, безпеку, ОБСЄ має отримати доступ, мають бути створені умови для кандидатів агітувати за себе, спілкуватися з виборцями», – заявила Нуланд.

Вона підкреслила, що громадянам Донбасу необхідно забезпечити право для проведення справжніх виборів, не фальшивих виборів для десятка маріонеток з Москви, а справжніх виборів для обрання своїх власних представників, щоб вони могли знову приєднатися до демократичної спільноти в Україні

За словами Нуланд, українська сторона працює над підготовкою таких виборів, але обов’язковою умовою для їх проведення залишається відновлення безпеки на Донбасі, «чого зараз там немає».

Нуланд також сказала, що в ході зустрічі з Петром Порошенком у вівторок вона запевнила президента України у збереженні санкцій проти Росії до повного виконання Мінських угод.

«Я мала можливість поінформувати президента Порошенка і міністра Клімкіна про зустрічі президента Обами у Ганновері, про його двосторонню зустріч з канцлером Меркель, про ширшу зустріч з канцлером Меркель, президентом Олландом, прем’єр-міністрами Камероном та Ренці, на яких в тому числі обговорювалося питання України і, таким чином, підтвердити нашу спільну позицію, що санкції проти Росії будуть залишатися в силі до повного виконання нею своїх зобов’язань за Мінськими домовленостями», - наголосила вона.

За словами Вікторії Нуланд США активізують зусилля разом з владою Німеччини і Франції для досягнення виконання Мінських угод.

«Одне із рішень, яке було ухвалено у Ганновері, полягає у тому, що США тепер активізують свої дипломатичні зусилля у тісній співпраці з лідерами «нормандського формату», з Німеччиною і Францією, для досягнення виконання Мінських угод», - зазначила помічниця держсекртаря США.

Далі Нуланд підкреслила, що американська грошова допомога Україні прив’язана не до Мінська, а до втілення реформ.

«Фінансова і технічна допомога США пов’язана з тим, щоб Україна залишалася на шляху реформ; пов’язана з продовженням співпраці за програмою Міжнародного валютного фонду; продовженням проведення судової реформи, антикорупційних реформ, енергетичних реформ. І саме це є передумовою, а не з питанням виконання Мінських угод», - наголосила помічник державного секретаря США Вікторія Нуланд.

На завершення прес-конференції представниця Держдепу сказала, що державний секретар США Джон Керрі має намір приїхати в Україну, мабуть уже цієї весни.

«Держсекретар Керрі вже близько року тут не був, щоразу запитує у мене, чому я їжджу, а він ні. Він зацікавлений у тому, щоб приїхати, і, мабуть, приїде цієї весни», – сказала вона.

Востаннє Джон Керрі був у Києві в лютому 2015 року.

Нуланд прибула в Україну у понеділок з німецького Ганновера, де вона взяла участь у міні-саміті G5, на якому, серед іншого, обговорювалася ситуація в Україні.

У середу Вікторія Нуланд повертається до Вашингтона.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.