Новий командувач НАТО в Європі пообіцяв підтримувати Україну

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 5.05.2016 13:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26443

В Європі – новий головнокомандувач сил НАТО. Філіпа Брідлава на цьому посту змінив Кертіс Скапарротті. Американський генерал, який ще на посту кандидата на цю посаду виступав за надання Україні летального озброєння.

Головнокомандувач сил НАТО в Європі генерал Кертіс Скапарротті.

Чого ж варто очікувати від нового командувача Україні та Європі загалом?

Новий командувач, якого попередній керівник сил НАТО у Європі Філіп Брідлав у Твіттері називає другом, обіцяє продовжувати лінію свого попередника: «НАТО зреагувало на агресивні дії на східному кордоні. Генерал Брідлав впровадив, я думаю, дуже важливі оборонні концепції та зміни у бойовій підготовці. Я маю намір їх продовжити», – заявив Кертіс Скапарротті.

Раніше генерал казав, що вважає Росію найбільшою загрозою для Сполучених Штатів і підтримує плани розмістити в Європі додаткову групу американських військових. А ще на слуханнях у Конгресі у квітні пропонував відправити американський авіаносець у Середиземне море – надсилаючи таким чином стратегічний сигнал.

Щодо росіян важливо бути дуже послідовним і чітким, уточнює новий командувач: «Ми повинні комунікувати. Це те, як ми можемо уникнути нещасних випадків чи прорахунків. Але ми очікуємо, що вони будуть дотримуватися міжнародних норм і міжнародних законів. Поки цього не буде, наші комунікації будуть обмеженими».

Скапарротті про Україну

Ще до свого призначення Скапарротті оцінював і події в Україні. США повинні постачати Києву летальну зброю, в тому числі протитанкові ракетні комплекси, заявляв Скапарротті. Під час своєї першої прес-конференції на новій посаді, генерал підтверджує – Україну треба підтримувати. Генерал обіцяє з’ясувати, яке саме озброєння найбільш потрібне українській армії для захисту суверенітету країни.

Завдання нового командувача – зміцнювати оборону у Європі, після багатьох років зменшення військової присутності США на континенті. Тепер у Європі 65 тисяч американських вояків, а в часи «холодної війни» було 300 тисяч.

Генерал виступає за розміщення третьої постійної бригади американських військ у Європі, на додаток до контингенту, який зараз розміщений у Німеччині й Італії. Дотепер офіційний Вашингтон зменшував свою присутність у Європі – і через бюджетні проблеми, і через нові загрози на Близькому Сході та в Азії. Але через дії Росії в НАТО почали бити на сполох, передовсім держави Балтії й Польща. Сили альянсу мають бути «готові битися, якщо стримування не спрацює», вважає Скапарротті.

На наміри зміцнити сили НАТО в Європі вже відреагували у Москві. Росія обіцяє посилити оборону на своїх західних та південних кордонах.

Кертіс Скапарротті став вісімнадцятим головнокомандувачем об’єднаних сил НАТО в Європі. Ця посада з’явилася 1951 року, за традицією її обіймає американець.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.