Нормандська четвірка підтримала ідею про поліцейську місію ОБСЄ на Донбасі

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 24.05.2016 15:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26503

Лідери України, Франції, Німеччини та Росії висловили підтримку розгортанню поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі та початку консультацій щодо цього.

Про це повідомляє прес-служба українського президента за підсумками телефонних переговорів у "нормандському" форматі.

Петро Порошенко, Франсуа Олланд, Ангела Меркель та Владімір Путін поспілкувались в ніч на вівторок.

Політики, серед іншого, говорили про необхідність деескалації та повного припинення вогню.

Згідно з даними прес-центру АТО, обстрілів вздовж всієї лінії розмежування на сході України побільшало.

Сторони звинувачують в цьому одна одна.

Київ

Пан Порошенко в розмові звернув увагу на погіршення безпекової ситуації, зокрема обстріли в районі Авдіївки, повідомляє прес-служба президента.

За його словами, це є "реальною перешкодою для досягнення прогресу у мирному врегулюванні".

Як повідомляється, політики погодилися, що для "продовження політичного діалогу потрібна рішуча деескалація і повне припинення вогню".

"Президент України наголосив, що для цього Росія має вивести війська з окупованої частини України і припинити постачати туди зброю та найманців, - повідомляє прес-служба, - Президент також звернув окрему увагу на необхідність відновлення контролю за українсько-російським кордоном".

Також у розмові наголосили, що необхідно повністю виконати Мінські домовленості, зокрема, створити безпекові передумови в для проведення місцевих виборів.

Київ наполягає, що вибори мають відбутись на основі українського законодавства та норм Бюро з демократичних інститутів і прав людини.

Петро Порошенко також закликав Росію звільнити "всіх українських заручників", а також сказав про "постійне порушення прав кримських татар в окупованому Росією Криму" і закликав припинити їх переслідувати та "негайно відпустити усіх політичних в’язнів".

Москва

Президент Росії Владімір Путін, як повідомляє прес-служба Кремля, закликав, щоб "українські збройні формування" негайно припинили обстріли населених пунктів Донбасу.

Також наголошено, що "ключовим елементом врегулювання має стати прямий діалог Києва з Донецьком і Луганськом" задля виконання Мінська-2.

"Відзначено, що партнерам з "нормандського формату" переданий узгоджений з ДНР і ЛНР пакет пропозицій щодо місцевих виборів, особливого статусу, амністії і децентралізації, які слід було б уважно розглянути в контактній групі",- сказано в повідомленні Кремля.

Окрім того відзначена "важливість суворого дотримання режиму перемир’я, підвищення ефективності діяльності в зоні конфлікту Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ шляхом додання їй додаткових повноважень, а також зміцнення Спільного центру з контролю і координації".

Обстріли тривають

Українські військові зафіксували 47 обстрілів своїх позицій на сході України з боку бойовиків за минулу добу, повідомляє прес-центр АТО.

Військові відзначають, що ситуація загострилась. Найбільш інтенсивні обстріли були в районі Мар’їнки.

За даними прес-центру АТО, бойовики в двох районах- біля Красногорівки та в Лебединському, застосовували 120-мм міномети.

Представники "ДНР" та "ЛНР" звинувачують в обстрілах українських військових.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.