Путін заявив, що Кремль не відмовився від будівництва труби в обхід України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 8.06.2016 12:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26554

Президент Росії Владімір Путін заявляє, що Москва остаточно не відмовлялася від проектів газопроводів «Південний потік» і «Турецький потік».

«Що стосується експортних маршрутів по дну Чорного моря, то є певні труднощі політичного характеру з Туреччиною. Але ми остаточно не відмовлялися від жодного з проектів, ні від «Південного потоку», ні від «Турецького потоку. Нам потрібна лише чітка позиція Єврокомісії. Цього немає наразі ні по одному з цих проектів», –заявив Путін 7 червня після зустрічі з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу у Москві.

Україна є однією з основних транзитних держав із найбільшими за обсягом газовими сховищами і потужностями з транспортування газу до Євросоюзу понад 120 мільярдів кубометрів на рік.

Росія раніше неодноразово заявляла про потребу диверсифікації ризиків і ненадійність України як транзитера. Москва вже постачає газ до Європи, переважно до Німеччини, в обхід України за допомогою першої нитки газопроводу «Північний потік», яка пролягає дном Балтійського моря.

Євросоюз заблокував будівництво схожого російського проекту «Південний потік», газопровід мав бути прокладений у Чорному морі. Реалізація ще однієї російської ідеї під назвою «Турецький потік», яким газ мав надходити до країн Південної Європи, нині фактично заблокована через погіршення відносин Росії із Туреччиною.

Чимало коментаторів називало проект «Турецького потоку», який мав за головну мету оминути Україну, політичним блефом Росії, що не мав економічного обґрунтування – зокрема, через значне зниження світових цін на енергоносії, пошуки країнами ЄС альтернативних російським джерел газу і через відсутність сподіваного фінансування від очікуваних західних учасників проекту.

Після того, як Туреччина збила російський літак Су-24 поблизу турецько-сирійського кордону, звинувативши його в порушенні свого повітряного простору, відносини двох країн різко погіршилися.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.