Санкції завадили Росії далі атакувати українські території

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 8.06.2016 22:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26558

Економічні санкції залишаються найпотужнішим важелем впливу Вашингтону на Москву, що завадили намірам Кремля захопити ще більшу частину українських територій.

У цьому переконана помічник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд.

Росія продовжує порушувати низку ключових домовленостей щодо контролю над озброєнням, зокрема, Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності 1987 року, підписаний свого часу між Радянським Союзом та Сполученими Штатами. Про це Вікторія Нуланд заявила у вівторок під час слухань в комітеті з питань міжнародних відносин американського Сенату.

До важливого саміту НАТО у Варшаві залишаються лічені тижні, тож такі заяви американського політика дають певне уявлення, що буде на порядку денному цього заходу. Військові маневри Росії у Східній Європі та на Близькому Сході будуть, швидше за все, у центрі уваги.

Саміту передуватиме зустріч лідерів Європейського Союзу в Брюсселі. Очікується, що тоді високопосадовці продовжать санкції проти Росії – реакцією на анексію Росією українського Криму в 2014 році.

Росія знає зв’язок між санкціями та Мінськими угодами – Нуланд

Американські та європейські урядовці пов’язали ці санкції до виконання Москвою Мінських угод, що мають вирішити конфлікт між бойовиками, яких підтримує Росія, та українською армією на Донбасі. Вже помітно, каже вона, що санкції разом із значним падінням цін на нафту суттєво вдарили по російській економіці.

«Я думаю, що одним із найвагоміших важелів, що маємо проти Росії, – це глибокі та всеохоплюючі санкції, які Сполучені Штати та країни Євросоюзу зберігають протягом двох років. Тож ми виступаємо за те, що санкції необхідно продовжити, адже Мінські угоди не виконані», – заявила Нуланд.

Відповідаючи на аргументи сенатора-республіканця з Флориди Марко Рубіо, який ставив під сумнів ефективність санкцій, Нуланд запевнила, що вони таки мають вплив на російську політику.

«Ми зараз інтенсивно працюємо з Європою, щоб упевнитись, що санкції проти Росії будуть продовжені» – Нуланд.

«Ми завадили подальшим захопленням українських земель, і це був серйозний ризик, коли ми лише почали запроваджувати санкції, що вони спробують піти на Київ і Харків. Я скажу вам, що росіяни зараз відкрито говорять про те, що санкції завдали їм болю. Зокрема, і тоді, коли ми працюємо з ними над «мінською темою». Отже, вони знають, що слід зробити, щоби санкції перестали діяти», – пояснила Нуланд.

Росія стягує озброєння до Криму – Міністерство оборони США

А заступник помічника міністра оборони США Майкл Карпентер на тих же слуханнях комітету додав, що Росія стягує все більше озброєння та військових потужностей до Криму, аби завадити Сполученим Штатам чи їхнім союзникам діяти в цьому регіоні.

Нуланд та Карпентер отримали багато запитань від сенаторів щодо дотримання Росією Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності 1987 року, а також Договору про відкрите небо 2002 року.

Державний департамент США заявив, що Росія будує постійну базу для крилатих ракет, що суперечить договору 1987 року. Москва послідовно заперечує ці звинувачення і наголошує, що це американська система ПРО у Східній Європі порушує договір.

Міжнародні договори: хто порушує?

Водночас Договір про відкрите небо дозволяє країнам-підписантам проводити повітряні інспекції територій одна одної та перевіряти військові об’єкти і розміщення військ. Росія ж, натомість, прагне завадити польотам США з використанням нових високотехнологічних камер та обладнання для стеження.

Водночас низка сенаторів та представників Міністерства оборони США стурбовані тим, що Росія надмірно обмежує польоти США над стратегічно важливими регіонами на Кавказі та над Калінінградом.

Нуланд та Карпентер захищали цей договір та його умови для здійснення таких польотів. Також вони зазначили, що США відмовили Росії у рейсі, на який ця держава робила запит, пояснивши, що це може стати на заваді майбутнім американським польотам.

«Ми вклали понад 600 мільйонів у безпеку України» – Нуланд.

Нуланд також зачепила тему давніх звинувачень Кремля, буцімто розширення НАТО у східному напрямку в 1990-х спричинило теперішню напругу в Європі. Помічник державного секретаря США підкреслила, що Москві не вдалось отримати зиск від пропозицій Заходу щодо ширшої співпраці.

НАТО і Сполучені Штати порушили обіцянки, які дали в останні дні Радянського Союзу, що альянс не буде прагнути поглинути колишні країни-члени Варшавського договору. Про це йдеться у статті, опублікованій нещодавно в академічному журналі Гарвардського університету, а також в оглядах від в Los Angeles Times.

«Я повністю відкидаю скарги, що це якимось чином наша провина. Я щиро вважаю, що Росія не скористалася тією можливістю, яку НАТО надало їй щодо співпраці. Ми дійсно могли би тоді мати зовсім інші відносини з Кремлем», – додала Нуланд.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.