Голова Єврокомісії заявив про можливе поступове зняття санкцій із Росії через півроку

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.06.2016 11:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26592

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер припустив, що санкції щодо Росії, які ближчими днями продовжать іще на півроку, після того можуть почати знімати поступово у відповідь на кроки Москви у виконанні мінських домовленостей.

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер

«Зараз цілком очевидно, що в червні ми продовжимо санкції. Але протягом наступних шести місяців ми маємо з’ясувати, чи було досягнено достатнього поступу у виконанні мінських домовленостей, щоб зняти частину санкцій», – сказав він в інтерв’ю європейській телемережі «Євроньюз».

«Лише минулого тижня я був у Санкт-Петербурзі на економічному форумі і мав зустрічі й президентом (Росії Владіміром) Путіним. І у своїй промові і в перебігу переговорів із російським президентом я чітко дав знати, що мінські домовленості мають бути виконані. Просто кажучи, що більше буде виконання мінських домовленостей, то менше буде санкцій», – заявив Юнкер.

Перебуваючи в Санкт-Петербурзі в Росії 16 червня, голова Єврокомісії заявляв, що шлях до відновлення відносин між Євросоюзом і Росією «має початися з України». Він нагадав Росії, що вона є стороною мінських домовленостей (Москва постійно намагається заперечити це), і наголосив, що тільки повне виконання цих домовленостей є єдиним шляхом до скасування санкцій. Тоді про поступове зняття цих санкцій він не говорив.

Зі схожими заявами про поступове зняття санкцій із Росії в обмін на часткове виконання нею мінських домовленостей уже не раз виступав також міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і деякі інші діячі, з таким закликом виступив і Сенат (верхня палата парламенту) Франції.

Наразі офіційна позиція керівництва Євросоюзу і країн-членів, а також керівництва США й інших країн «Групи семи», полягає в тому, що санкції щодо Росії, накладені через її агресію на сході України, будуть скасовані тільки після повного виконання Росією мінських домовленостей.

Головний пакет таких санкцій ЄС, як очікують, буде цього тижня продовжений іще на півроку.

Минулої п’ятниці Євросоюз продовжив іще на рік інший із кількох пакетів санкцій щодо Росії, який накладає обмеження на відносини з окупованим Росією українським Кримом. ЄС, як і США і країни «Групи семи», заявляють, що «кримські» санкції будуть діяти до деокупації півострова.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.